Nieuws
Traumachirurg: Meer fietsslachtoffers met hersenletsel

Het is rond half tien ‘s avonds als Cocky eind februari van haar volleybaltraining naar huis fietst in Scheveningen. Een ritje dat ze wekelijks aflegt op haar e-bike. Ze kent de weg goed, maar toch gaat het fout. Ze rijdt tegen een openslaande autodeur en belandt op de Intensive Care van HMC-ziekenhuis Westeinde. ‘Een fietshelm had mijn hoofd kunnen beschermen.’

Traumachirurg Alexander Leijdesdorff ziet dat het aantal fietsslachtoffers op de Spoedeisende Hulp hoog blijft, en dat het percentage (oudere) slachtoffers op een e-bike stijgt. Hij werkt in het HMC Traumacentrum, waar Cocky werd behandeld. ,,We zien bijna dagelijks patiënten met hersenletsel door fietsongelukken. Een helm zou bij de meeste veel leed hebben kunnen voorkomen.”

In de afgelopen tien jaar stijgt in Nederland het aantal fietsslachtoffers fors. In 2022 belanden 88.800 fietsers op de Spoedeisende Hulp, onder wie 57.000 met ernstig letsel. Dit is 40 procent meer dan in 2013.

De gevolgen van het niet dragen van een fietshelm zien specialisten terug op scans van het hoofd: breuken, bloedingen en ernstige kneuzingen. Patiënten kunnen nog jarenlang of zelfs blijvend last hebben van ‘onzichtbare klachten’ zoals overprikkeling, concentratieproblemen en vermoeidheid. Cocky kan hier over meepraten. ,,Ik weet vrijwel niets meer van het ongeluk of de eerste weken in het ziekenhuis”, vertelt ze. Cocky ligt uiteindelijk een maand in HMC. ,,Door het ongeluk heb ik een zware hersenschudding en vijf gebroken ribben. Ik had de eerste weken enorme hoofdpijn, was misselijk en had last van duizeligheid.”

En nog steeds ondervindt ze dagelijks de gevolgen van haar ongeluk. ,,Het gebeurde drie maanden geleden, maar ik kan door de hersenschudding nog steeds moeilijk op woorden komen. Ik ben pas net weer begonnen met werk. Dit lukt 1,5 uur per dag. En dan moet ik daar de rest van de middag van bijkomen. Verder voelt de linkerkant van mijn lichaam onzeker, heb ik last van spieren in mijn bovenbeen en kan ik moeilijk lopen. De fysiotherapeut komt wekelijks langs om samen met mij oefeningen te doen. Ik hoop ooit weer op de fiets te zitten, maar dan met helm.”

Het fietsen met een veiligheidshelm is niet verplicht. Toch raadt Alexander het aan. ,,Ik hoop dat weggebruikers zelf tot inzicht komen dat het dragen van een helm veiliger is en het voorkomt dat mensen hersenletsel oplopen.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter