Nieuws
Groentip: Bloem van de muurleeuwenbek
Een nieuwe Groentip van Stadsbeheer: ‘Veel plantenliefhebbers zullen de schattige Muurleeuwenbek van verre herkennen. Onmiskenbaar zijn de weelderige bosjes met zacht paarse bloemetjes en klimopvormige, vlezige en glanzende bladen die allebei met lange stengels aan de hoofdstengel bevestigd zijn. In zeldzame gevallen zijn de bloemen wit, maar ze hebben wel allemaal midden op de ‘onderlip’ van de bloem een okergele vlek. Vanuit de knopen op de hoofdstengels groeien wortels die zich aan het oppervlak vastzetten. Zo kan de plant op een veilige manier grote plakkaten vormen die hele stukken muur of rots bedekken.
De bloem van de muurleeuwenbek staat naar de straat en naar het licht gericht. Na de bloeitijd kromt de bloemsteel zich van het licht af zodat de zaden in kleine holten en spleten kunnen vallen. Dit om het nageslacht een vliegende start mee te geven. Ook hebben de zaden een zogenoemd mierenbroodje. Dat is een oliehoudend en koolhydraatrijk ‘extraatje’ aan het zaad dat mieren graag aan hun larven voeren. Tijdens het slepen van de zaden verliezen ze ook weleens wat. Een heel slim mechanisme, want zo spant Muurleeuwenbek mieren mooi voor haar karretje om de zaden naar elders te brengen.
Muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis) is niet inheems, maar is in de zeventiende eeuw meegenomen uit Zuid-Europa om hier onze muren te versieren. Lang was de plant zeldzaam. Nu komt zij bijna overal wild in Nederland voor. Dit mooie plantje heeft een plekje gevonden aan het Raadhuisplein in Leidschendam’.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter