Nieuws
Ter plekke beelden maken van de patiënt op de CT-traumakamer

Een ingespeeld team, dat van alle markten thuis is. Daar kunnen patiënten op rekenen die met meerdere en ernstige verwondingen worden binnengebracht op de spoedeisende hulp (SEH) van HMC. De CT-traumakamer op de SEH speelt een onmisbare rol als elke seconde telt.

Op de CT-traumakamer in HMC Westeinde is alles aanwezig voor patiënten die binnenkomen na een ernstig ongeval. Deze patiënten gaan direct vanuit de ambulance naar de traumakamer op de SEH. Daar staat een verrijdbare CT-scanner voor het maken van foto’s. Met deze CT-scanner maken de radiodiagnostisch laboranten de binnenkant van het lichaam van de patiënt zichtbaar.

“Het is heel belangrijk dat deze CT-scanner, maar bijvoorbeeld ook een echo- en röntgenapparaat aanwezig zijn op de traumakamer”, vertelt traumachirurg Teun Saltzherr. “Zo kunnen wij op 1 plek de patiënt opvangen, hem stabiliseren en vaststellen wat er aan de hand is. Daarbij hoeven we de patiënt niet te verplaatsen. Sterker nog: de CT-scanner beweegt naar de patiënt toe in plaats van andersom.”
“De CT-scan levert duizenden plaatjes op”, zegt radioloog Jet Quarles van Ufford. “Mijn taak is om snel de gevaarlijkste verwondingen te zien. Vaak bespreek ik de beelden direct met de traumachirurg of spoedeisende hulp arts die de opvang leidt. Die maakt dan een behandelplan.”

“Artsen met allerlei specialisaties, laboranten, verpleegkundigen, anesthesiemedewerkers: iedereen komt meteen in de focus zodra de patiënt wordt binnengebracht op de spoedeisende hulp. We doen allemaal waar we goed in zijn én weten elkaar blindelings te vinden”, vervolgt Jet. Oefening baart kunst, geeft Teun aan. “We houden iedere maand een trauma-oefening. Niet alleen voor de medische handelingen, maar ook voor de onderlinge communicatie. Zo blijven wij een team, houden wij de ontwikkelingen bij en blijven we onszelf verbeteren.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter