Nieuws
Stadsbeheer: Pyjamawants gek op peen

Vandaag een nieuwe Groentip van Stadsbeheer: ‘Wantsen zijn een heel speciale groep dieren in de insectenwereld. In Nederland komen meer dan zeshonderd soorten wantsen voor. Het zijn allemaal insecten die hun voedsel naar binnen zuigen, of het nu uit een plant of uit een ander dier komt.

Alle wantsen hebben weer andere vormen en kleuren. Wat ze bijna allemaal wél gemeen hebben, is een klein of groot driehoekig halsschild dat naar achteren wijst. De wants op de foto is een opvallende verschijning en daarom makkelijk te herkennen. Het is namelijk de enige die zich op deze manier heeft aangekleed: donkerrood met zwarte strepen…..net een chique pyjama. Vandaar zijn naam.
De Pyjamawants (Graphosoma italicum) wordt steeds vaker gezien. De meeste kans maak je in Zuid- en Oost-Nederland maar de soort komt tegenwoordig in heel Nederland voor. Net als de meeste wantsen heeft deze soort aan de onderkant van het lichaam 2 openingen die in contact staan met stinkklieren. Bij belaging geeft deze wants een bijtende, giftige en stinkende vloeistof af. De opvallende kleuren van deze wants houden bovendien een visuele waarschuwing in voor eventuele belagers. Vuurrood of knalgeel betekent vaak een vieze smaak, buikpijn en narigheid.
In het voorjaar worden de geelachtige eitjes in pakketjes afgezet aan de onderzijde van de bladeren van de waardplant. De eitjes komen na ongeveer een week uit. De Pyjamawants is een echte zonaanbidder en is op mooie zonnige dagen vooral te vinden op de schermbloemigen. Deze pyjamawants had een mooi plekje gevonden op/in de peen (Daucus carota) aan de Nicolaas Beetslaan in Voorburg’.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter