Nieuws
Ziekenhuisgroep tekent voor duidelijke communicatie

HMC-ziekenhuisgroep (Antoniushove, Bronovo, Westeinde) heeft als eerste zorgorganisatie in de regio Haaglanden de Direct Duidelijk Deal getekend. Hiermee draagt het ziekenhuis uit dat het begrijpelijk wil communiceren met alle patiënten: ook de grote groep die laaggeletterd is.

Eén op de 4 mensen in de regio heeft problemen met lezen en schrijven. ,,We willen dat ook deze mensen goed worden geholpen als ze een onderzoek of behandeling krijgen in ons ziekenhuis”, vertelt bestuursvoorzitter Ingrid Wolf. ,,Elke patiënt is belangrijk.”

Sharita Ramautar en Hanneke Broods, beiden medische staf, weten uit hun dagelijkse praktijk als arts en verpleegkundige waarom het loont om helder te communiceren. ,,We voorkomen zo dat patiënten slecht voorbereid op hun afspraak in het ziekenhuis komen”, zegt Ramautar. ,,Als patiënten beter geïnformeerd zijn, hoeven ze ook minder vaak te bellen met vragen naar de polikliniek of verpleegafdeling”, vult Broods aan. ,,Dat is fijn voor de patiënten en betekent minder werkdruk voor onze collega’s.”

HMC spant zich al in om helder te communiceren. Het ziekenhuis pas bijvoorbeeld zijn schriftelijke patiënteninformatie aan, zodat zoveel mogelijk mensen deze teksten kunnen begrijpen. Laaggeletterde patiënten controleren de aangepaste teksten op begrijpelijkheid. Ook zijn er workshops in het ziekenhuis over heldere taal. Voor huisartsen en specialisten is er in december een nascholing over het omgaan met laaggeletterdheid. En veel zorgverleners van HMC doen iedere dag hun uiterste best om hun patiënten zo goed mogelijk te informeren. Juist voor patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven, zetten zij zich extra in.

Met het ondertekenen van de Direct Duidelijk Deal gaat HMC niet ineens alles anders doen, geeft Wolf aan. ,,We willen vooral benadrukken dat we dit onderwerp belangrijk vinden in ons hele ziekenhuis. Het is niet voor niets dat Sharita namens de artsen, Hanneke namens de verpleegkundigen en ik namens de hele organisatie hebben getekend.” (foto HMC/Amber Oomen)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter