De gemeenten met aandelen in energiebedrijf Eneco, waaronder Leidschendam-Voorburg, gaan deze via een veiling verkopen. Nadere informatie wordt niet gegeven gezien de economische en financiële belangen van de gemeenten. De aandeelhouders kopen de verkoop van hun aandelen in 2020 te hebben afgerond. Leidschendam-Voorburg verwacht tussen 80 en 100 miljoen euro uit de aandelenverkoop binnen te slepen.
Het gaat om een ‘gecontroleerde’ veiling: de verkopers (gemeenten) bepalen het verkoopproces en stellen de regels ervoor op. Door concurrentie van de bieders hopen de verkopers op een hogere opbrengst dan bij een verkoop aan één uitgezochte partij. Volgens juristen zitten er veel haken en ogen aan dit proces.
Ruud Sondag, topman van Eneco: ,,De afgelopen maanden hebben we als bestuur, met de aandeelhouders, de Raad van Commissarissen en de centrale ondernemingsraad, constructief samengewerkt en een goede basis voor de toekomst gelegd. Met als concreet resultaat dat we vandaag een belangrijke stap zetten in de privatisering van Eneco. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we door een verkoopproces een nieuwe aandeelhouder vinden die goed bij Eneco past.’’
Adriaan Visser, voorzitter van de commissie van aandeelhouders: ,,De aandeelhoudende gemeenten zijn blij dat alle betrokken partijen er nu echt klaar voor zijn om Eneco te verkopen en dat er overeenstemming bestaat over de manier waarop. Dit besluit en de afspraken die over het verdere verkoopproces zijn gemaakt, zijn de uitkomst van een zorgvuldig en gezamenlijk traject met aandacht voor de duurzame strategie en de overige belangen van alle stakeholders.’’
De aandeelhouders lieten zich bij hun keuze adviseren door de Citibank, ABNAmro, het Amerikaanse bureau Duff&Phelps (gespecialiseerd in het realiseren van hogere opbrengsten voor klanten) en financieel dienstverlening Aperghis & Co. uit Amsterdam.