In de gemeente Leidschendam-Voorburg zijn ambtenaren bezig met het project ‘snippergroen’. In dat project zou het gaan om stukjes gemeentegrond die bewoners bij hun tuin hebben getrokken. Deze ambtenaren denken aan de hand van de gegevens in het kadaster te kunnen bewijzen dat het om grond gaat die eigendom is van de gemeente.
Helaas, het kadaster laat op twee manieren weten dat hun gegevens niet accuraat zijn. Als eerste hebben ze dat in een mail gesteld aan ten minste één bewoner van onze wijk. Ten tweede, onder alle kadastrale kaarten staat een disclaimer, dat er aan hun kaarten geen rechten kunnen worden ontleend, omdat hun gegevens niet exact zijn.
Een grensreconstructie zou mogelijk uitkomst kunnen bieden. Voor de quadrantwoningen in Essesteijn (Voorburg) zou zo’n reconstructie moeten plaatsvinden op basis van de gegevens uit begin 70-er jaren van de vorige eeuw. Helaas heeft men vergeten onze wijk opnieuw in te meten toen hij was gerealiseerd in 1973. Dus een grensreconstructie gaat niets opleveren.
Dat het kadaster zich bedient van een disclaimer is op zich een zeer verontrustend fenomeen, want zowel overheid als burger denken aan het kadaster vaste waarden te kunnen ontlenen. Niets blijkt minder waar. We hebben hier te maken met een openbaar register dat dus absoluut niet functioneert. Jammer van ons belastinggeld.
De gemeente is zo zeker van haar zaak, dat ze bij bewoners die wel willen kopen, geen clausule durven opnemen in het koopcontract, dat een en ander kan worden teruggedraaid als toch blijkt dat de gemeente geen eigenaar was van het verkochte snippergroen.
Ook is de gemeente nog niet overgegaan tot het instellen van een zogenaamde ‘revindicatie procedure’ bij de rechtbank. In hun eerste brieven is daarmee gedreigd. Ik snap wel dat ze dat nog niet hebben gedaan, omdat je in zo’n procedure moet bewijzen dat iemand iets van jou in gebruik heeft zonder toestemming. Dan moet je wel kunnen bewijzen wat van jou is en daar laat het kadaster ons allen in de steek.
Sinds 2016 zijn we met dit project bezig. Ik verbaas me er over dat ‘onze burgervader’ zich nog niet in de discussie heeft gemengd. Bij moeilijke dossiers kijkt hij de andere kant op. Het wordt hoog tijd dat de gemeente het boetekleed aantrekt.
Las ik net op Vlietnieuws dat deze ambtenaren nu ook in Stompwijk denken grond te kunnen claimen. Opnieuw met het kadaster als bewijsmateriaal. Dat wordt dus ook een fiasco. Terecht heeft één van de bewoners in Stompwijk opgemerkt dat er een disclaimer op de kaarten van het kadaster staat en dat er dus geen rechten aan kunnen worden ontleend. Wanneer houdt dit nu een keer op, deze vorm van burgertje pesten?
(Dolf Goudart, voorzitter van de werkgroep Snippergroen Wilgendreef, Rozen- en Tulpentuin)