(Oud-wethouder Floor Kist schrijft voor Vlietnieuws.nl columns over ‘smart cities’. Het gebruik van technologie, internet en data om maatschappelijke vraagstukken te helpen oplossen. Of het nu gaat om zorg, onderwijs, verkeer, wonen, luchtkwaliteit er komen steeds meer technologische aanpakken op ons af. In deze columns wil hij u graag meenemen in de mogelijkheden, wenselijkheden en onwenselijkheden van dit soort ontwikkelingen. Dan kunnen we daar met z’n allen een goed gesprek over voeren, voordat het ons gewoon overkomt).
Dat de samenleving veroudert is geen nieuws. Het aantal 65-plussers stijgt ten opzichte van andere leeftijdsgroepen. Dat is een simpel demografisch gevolg van de naoorlogse babyboom.
Het gezegde ‘leeftijd komt met gebreken’ zullen daarom meer mensen ervaren. Vijf jaar geleden stelde ik daarom een voorstel op over Silver city. Hoe de zorg voor ouderen hen helpt en ook de economie. Gelukkig zijn veel ouderen op 65-jarige leeftijd gezonder dan twintig jaar geleden.
In deze column ga ik in op een aantal mooie ontwikkelingen die ouderen helpen zelfstandig te blijven, in het bijzonder over lopen.
Ik begin bij Akash Singh, een 17-jarige jongen die voor zijn grootvader van boven de zeventig een wandelstok bouwde. Singh zag dat zijn grootvader altijd zijn wandelstok bij zich had. De stok voelde steeds zwaarder naarmate de dag vorderde.
De wandelstok is licht van gewicht, heeft een toeter, een kompas en een lamp, en werkt met een wiel dat kan remmen. Het wiel levert bovendien voldoende stroom op om een mobiel te laden. Bouwkosten: €19.
Een andere mooie wandelstok is het ‘meubel wandelstok’. Dit zijn wandelstokken met wieltjes voor in huis. Een wandelstok een een blad voor een tablet, een andere variant heeft een rond tafeltje om het midden voor een theekopje, en de derde variant heeft een lichtgewicht mandje voor van alles en nog wat. Ze heten ‘Together Canes’.
Francesca Lanzavecchia and Hunn Wai ontwierpen deze stokken omdat ze merkten dat sommige ouderen moeite hadden met lopen en dragen tegelijk. Dit leek hen een goede oplossing.
Om naar boven te gaan, zijn er nu inbouwtrappen die hierbij ondersteunen. De veren in de treden bouwen bij het trappenlopen energie op, die ze vervolgens aanwenden om de trappenloper een extra zetje te geven. Al biet een ‘halfstapstok’ op Amazon ook gewoon uitkomst.
En voor de echte liefhebber, ontwikkelt Honda, technische ondersteuningsbeugels. Deze video geeft hiervan twee voorbeelden. Nu zie ik mezelf nog niet met een dergelijk exoskelet lopen. Maar voor je het weet zitten ze in kleren verscholen!
(Floor Kist)