Mening
Blog: sociaal

Sociale woningbouw; het is een ding in deze gemeente. Er wordt over gesproken. Veel over gesproken. Maar praktisch gebeurt er niets.

In het coalitieakkoord van VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie/SGP staat het volgende: ‘De gemeenteraad heeft al een besluit genomen over sociale woningbouw (onder andere gemiddeld 30 procent), dat zullen we uitvoeren’.

Een typisch compromis. CDA, PvdA en ChristenUnie/SGP waren voor de wens om bij elk nieuwbouwproject 30 procent in de sociale sector neer te zetten; de VVD was er tegen. Wat doen je dan? Dan zeg je dat je oude besluiten uitvoert. Niets meer dan dat.

Die oude besluiten betroffen 48 sociale woningen aan de Rijnlandlaan Voorburg, 107 aan De Star Leidschendam en 130 op bedrijfsterrein Overgoo Leidschendam; 285 in totaal.

Tot nu toe is er op geen der drie plekken bouwactiviteit. Voor de Rijnlandlaan wordt gehoopt dat men daar in 2020 kan starten. Wat De Star betreft, daarvoor komt eind van dit jaar een nieuw bouwplan. Dat moet blijken of de woningen überhaupt te realiseren zijn. Maar het worden er zeker minder dan 107. Met een ongewisse bouwstart.

Overgoo dan. Daar komen mogelijk meer sociale woningen (150 tot 160) maar de bouwstart is pas voor 2022 voorzien. Als alles vlot verloopt tenminste.

Al met al is nu al duidelijk dat de 285 sociale woningen die de coalitie wilde ‘uitvoeren’ er in deze coalitieperiode (die zonder ongelukken in maart 2022 eindigt) niet zijn. Net zoals er de afgelopen jaren geen sociale woning bij gekomen is, ondanks alle mooie woorden en afspraken met woningcorporaties.

Dat er behoefte is aan sociale woningen, ook in Leidschendam-Voorburg, is duidelijk. Wachttijden van jaren zijn geen uitzondering. Woningcorporaties verkopen echter evenveel woningen als zij aan de voorraad toevoegen. Geld om meer te doen hebben ze niet (meer). Bovendien kost het verduurzamen van bestaande woningen sloten met geld.

Ontwikkelaars en bouwers willen geen sociale woningen. Daar is niet genoeg aan te verdienen. Zij betalen liever een boete in een ‘vereveningsfonds’ voor elke sociale woning die zij niet realiseren. Is altijd nog goedkoper.

Of zij tonen met fraaie berekeningen aan dat sociale woningen binnen hun projecten echt niet realiseerbaar zijn. Zoals recent nog bij de bouwplannen voor het Fonteinkerk in Voorburg.

Verantwoordelijk wethouder Juliette Bouw produceert ondertussen de ene na de andere brief aan de gemeenteraad over de sociale woningbouw. 750 wil ze er realiseren voor 2025. Daaronder de eerder genoemde 285 plus 300 woningen die private partijen, niet zijnde corporaties, moeten bouwen.

De wethouder noemt de 750 een ‘streven’ en erkent dat zij niets te zeggen heeft over de private bouwvoornemens. Op gemeentegrond zouden nog 215 sociale woningen te realiseren moeten zijn, aldus Bouw. Wanneer zegt ze niet.

De wethouder noemt zes plekken voor de 215 sociale woningen. Dat zijn weer andere locaties dan zij eind 2018 aan de gemeenteraad doorgaf. Waarom eerder genoemde stekken zijn afgevallen, is onduidelijk.

Het schuiven met aantallen, plekken en jaartallen moet kennelijk verhullen dat er aan de sociale woningbouw slechts lippendienst wordt bewezen. Dat het verhaal mooi klinkt, maar feitelijk alleen bestaat uit geluid.

Een voorbeeld? Buytenhof aan de Vliet: 33 luxe- en stadsappartementen, inclusief penthouses. Prijzen tussen een half en één miljoen euro. Eind juni werd over datzelfde bouwproject nog bericht dat er negen sociale koopwoningen in zaten. Daarover wordt nu niet meer gesproken. Het vereveningsfonds verheugt zich op uw bijdrage.

Wethouder Bouw wil dit najaar met een nieuw initiatief inzake sociale woningbouw komen. Analoog aan het plan van de vorige coalitie uit medio 2016 om 350 sociale woningen te bouwen aan de Rijnlandlaan, De Star en op Overgoo. En wel binnen twee jaar.

Wat daarvan terecht gekomen is weten we ondertussen. Maar ja, papier is geduldig en dat zal ook met Bouw’s plan zo zijn. Als het er éénmaal ligt. De hele gang van zaken roept een prangende vraag op. Een gewetensvraag ook. ‘Willen we eigenlijk wel sociale woningbouw in Leidschendam-Voorburg?’

P.S., dezer dagen zaten de negen gemeenten uit de regio Haaglanden bijeen met de vijftien woningcorporaties. Onderwerp van beraad: de woningmarkt en nieuwe afspraken tussen alle betrokkenen over de sociale woningbouw. Weer meer beloften op papier. Realisatie: een groot vraagteken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter