Nieuws
Aard en omvang rellen Vlietdagen niet voorzien

De aard en omvang van de ongeregeldheden die zich tijdens Vlietdagen op 21 en deels ook 22 september voordeden in Voorburg waren niet voorzien. Dat heeft burgemeester Klaas Tigelaar de gemeenteraad bericht in antwoorden op vragen van GroenLinks-gemeenteraadslid Natalie Reijnders.

‘Bij eerdere edities van de Vlietdagen zijn ook wel wat incidenten op het gebied van de openbare orde voorgekomen. Echter de aard en omvang van de ongeregeldheden die zich dit jaar hebben voorgedaan, was niet van tevoren voorzien. Of en in welke mate geweldsmiddelen moeten worden toegepast is altijd afhankelijk van de omstandigheden op het moment zelf en is niet te voorspellen’, aldus de burgemeester.

Op grond van informatie die hij van de politie kreeg, meldt Tigelaar het volgende: ‘Enkele tientallen jongeren hadden zich rond middernacht, na afloop van de Vlietdagen, verzameld op de Parkweg, in de Herenstraat en in park Vreugd en Rust in Voorburg. Agenten zagen dat zij overlast veroorzaakten en zwaar vuurwerk afstaken. Hierbij ontstond een risicovolle situatie voor de overige bezoekers’.

‘Nadat agenten de groep jongeren aanspraken om de omgeving te verlaten, keerde een deel van de groep zich tegen de politie toen er overgegaan werd tot een aanhouding. De situatie werd zo grimmig dat agenten genoodzaakt waren om een linie te formeren en in te grijpen. Enkele agenten voelden zich in het nauw gedreven’.

‘Omstanders werden gevorderd het gebied te verlaten en kregen de tijd om daar gevolg aan te geven. Nadat hier geen gehoor aan werd gegeven werd een korte charge uitgevoerd. Hierbij gebruikt de politie onder andere pepperspray en de wapenstok. Zij kregen daarbij ondersteuning van politiepaarden met ruiters en van hondengeleiders. Tevens was er ondersteuning vanuit de reguliere dienst voor zowel het overbrengen van verdachten, alsmede het uitvoeren van de charges. De politie hield een 16-jarige Voorburger, een 18-jarige Hagenaar en een 19-jarige Leidschendammer aan voor poging zware mishandeling, belediging en bedreiging’.

Volgens de burgemeester waren er vooraf wel genoeg maatregelen getroffen om dit soort toestanden te voorkomen. ‘Ja. Omdat op basis van ervaringen in eerdere jaren incidenten niet uit te sluiten waren, was er politie in uniform, politie in burger en politie te paard aanwezig. Toen in de loop van de zaterdagavond de stemming grimmiger werd zijn er ook hondengeleiders opgeroepen. In preventieve zin was door de gemeente aan 1 persoon die zich in het voorgaande jaar provocerend had gedragen, een gebiedsverbod opgelegd voor de duur van het evenement’.

De burgemeester geeft aan dat er twee aangiftes zijn gedaan tegen het optreden van de politie. Deze worden door het Openbaar Ministerie (OM) getoetst. Het OM beslist over de verdere afhandeling van de aangiftes. Bij de aangiften gaat het onder andere om de man die is aangehouden, en die daarover later de publiciteit zocht. ‘Zolang het opsporingsonderzoek loopt kan inhoudelijk niet worden ingegaan op feiten en omstandigheden rondom deze aanhouding’, schrijft Tigelaar het raadslid.

Arrestanten die last hadden van door de politie gebruikte pepperspray konden direct na aankomst op bureau Zoetermeer de ogen spoelen met behulp van de oogdouche, stelt de burgemeester. Er was daar ook een arts aanwezig. In Voorburg was geen ambulance opgeroepen bij de ongeregeldheden. (foto politie)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter