Nieuws
D66 blij met groenonderzoek

D66 is blij dat er in 2020 toch een onderzoek komt naar het groen in de wijken alsmede een voorstel om extra groen te planten waar er te weinig van is. Dankzij een wijziging op de gemeentelijke begroting die de partij samen met GBLV, GroenLinks en CDA voorstelde is er 25.000 euro voor het onderzoek vrijgemaakt.

Eind 2018 vroegen GBLV, D66 en GroenLinks al om zo’n onderzoek. Verantwoordelijk wethouder Nadine Stemerdink weigerde het echter uit te voeren. Zij had er naar eigen zeggen geen geld en ambtenaren voor. Indien het onderzoek er toch zou moeten komen, zou dat uitbesteed moeten worden. Kosten: 25.000 euro.

De gemeenteraad heeft nu besloten dat geld vrij te maken ook al vindt D66 het wel een forse uitgave. Raadslid Charlotte Bos: ,,We kunnen immers een euro maar een keer uitgeven. Maar het lukraak aanplanten van groen en bomen betekent niet automatisch een betere kwaliteit van wonen. Het onderzoek legt goed uit dat de ene boom effectiever is in CO2-opslag en afvang van fijnstof en water dan een andere boom.”

D66 ziet het onderzoek als een soort 0-meting met een afwegingskader die de komende jaren helpt bij de juiste keuze van groen en bomen. Bij het onderzoek naar groen in de wijken moeten buurtbewoners betrokken worden.

Rapporten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tonen een direct positief verband aan tussen aanwezigheid van groen in de stad en fysieke en geestelijke gezondheid. Interventies voor meer en beter stedelijk groen levert volgens de WHO altijd en voor iedereen positieve sociale, fysieke en geestelijke verbeteringen op. Het meeste effect wordt behaald als er een participatie-element in zit.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter