Nieuws
Een bijzondere muziekavond in de Dorpskerk

Het Dudok Quartet Amsterdam speelde in de Leidschendamse Dorpskerk muziek van oude meesters en een jonge componist. Het Dudok Quartet, bestaande uit Judith van Driel (viool), Marleen Wester (viool), Marie-Louise de Jong (altviool) en David Faber (cello), speelden Haydn, Vigh en Brahms. Vigh is pas 35 jaar en componeerde het strijkkwartet dat deze avond werd gespeeld kortgeleden speciaal voor dit ensemble.

Het werd een bijzondere avond om meerdere redenen. De luisteraars kregen niet zonder meer de muziek voorgeschoteld. Voordat de musici opkwamen hoorde men kinderstemmen die in gesprek zijn over muziek en Marleen Wester gaf een persoonlijke toelichting op de muziek van Haydn die gespeeld zou worden. En na afloop van het concert werd een essay uitgedeeld, geschreven door Anna Enquist met de titel ‘Wat we van Haydn kunnen leren’.

Zo gaven deze musici het publiek handvatten waardoor ze bij het luisteren gespitst waren op de instrumenten. Vier stemmen die met elkaar in gesprek zijn, naar elkaar luisteren en elkaar van repliek dienen. Anna Enquist verwoordt op deze manier in haar essay wat de opus 20-kwartetten van Haydn ons vandaag de dag te bieden hebben.

Het stuk van Vigh vormt een contrast met de muziek van Haydn en Brahms. Muisstil en geconcentreerd luisterde het publiek naar de moderne klanken. De musici speelden geïnspireerd en vol overgave, zelf ook genietend van deze composities en componisten. Het werd dus een bijzondere avond die bijblijft door de spannende, en uitstekend gespeelde muziek en de toelichting die de luisteraars kregen.

Het volgende concert georganiseerd door Veur Klassiek is op donderdag 13 februari 2020 om 20.00 uur in het Veur Theater. Het duo Femke Ijlstra (saxofoon) en Celia Garcia-Garcia (piano) brengt bekende composities van George Gershwin en Maurice Ravel ten gehore.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter