Nieuws
Top Veur Theater zwijgt

De leiding van het Veur Theater in Leidschendam wil niet meer met de media spreken. Dat doet men op verzoek van wethouder Astrid van Eekelen.

‘In overleg met de gemeente hebben wij besloten geen nadere informatie te verstrekken’, zo laat de theaterleiding weten naar aanleiding van de uitkomsten van een debat in de gemeenteraad aangaande de toekomst van het theater.

De gemeente wil Theater Ludens en Veur Theater bundelen tot één organisatie met twee podia. Een zogenoemde kwartiermaker, Bastiaan Vinkenburg, moet dat voor elkaar gaan boksen.

Het bestuur van het Veur Theater liet eerder weten 48.500 euro nodig te hebben om te overleven. De gemeente, noch de gemeenteraad hebben dat bedrag ter beschikking gesteld.

Gezien het ontbrekende geld alsmede het aflopen van het huurcontract voor het theatergebouw per 1 juli 2020, heeft de leiding van het Veur Theater besloten vooralsnog geen voorstellingen te boeken voor het seizoen 2020-2021.

In de gemeenteraadsvergadering gaf verantwoordelijk wethouder Astrid van Eekelen aan bereid te zijn het huurcontract met het Veur Theater met een jaar te verlengen. Ook zou de gemeente garant willen staan voor de huurbetaling (40.000 euro per jaar).

Om commentaar gevraagd op de uitkomsten van het debat gekoppeld aan de vraag of een en ander voldoende was voor het Veur Theater om toch door te gaan, volgde vanuit het theater de mededeling dat men er verder het zwijgen toe deed.

Ook op de vraag hoe men aankijkt tegen het feit dat de kwartiermaker nog steeds geen opdracht heeft, volgde een stil zwijgen.

Van Eekelen gaf eerder aan dat over de kwartiermaker en diens opdracht overeenstemming diende te bestaan tussen beide theaters en haar. Desgevraagd liet zij in de gemeenteraadsvergadering van deze week weten dat er nog geen overeenstemming was over de taakopdracht.

Naar verluidt heeft Bastiaan Vinkenburg wel eerste gesprekken met de leiding van beide theaters gevoerd en verdiept hij zich in de stukken. In januari wil wethouder Van Eekelen een tussenbericht over Vinkenburgs activiteiten aan de gemeenteraad zenden.

Voor zijn werk is door de gemeenteraad maximaal een jaar afgesproken. Vinkenburg wordt betaald door de gemeente. De wethouder moet daar nog geld voor vrij maken.

Theater Ludens krijgt nu, als culturele hotspot, subsidie van de gemeente. Het Veur Theater krijgt, als commerciële activiteit, niets. Voor de te vormen ene theaterorganisatie is jaarlijks 300.000 euro subsidie beschikbaar. (illustratieve foto)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter