Nieuws
Burgemeester: Verbod consumentenvuurwerk

Burgemeester Klaas Tigelaar wil een verbod op de verkoop en het afsteken van consumentenvuurwerk. Vuurwerk afsteken zou wel nog moeten kunnen bij evenementen. Dan gaat het over professionele shows bijvoorbeeld bij de jaarwisseling. Volgens de burgemeester zal het door hem bepleitte vuurwerkverbod de veiligheid ten goede komen en de handhaving verbeteren.

Eind 2016 vroeg de gemeenteraad B&W om een onderzoek naar een algemeen vuurwerkverbod, de inrichting van vuurwerkvrije zone’s en de invoering van een gemeentelijke vuurwerkshow bij de jaarwisseling.

Burgers hebben inmiddels de mogelijkheid hun straat of buurt tot vuurwerkvrije zone te verklaren. Ze krijgen dan borden van de gemeente. De handhaving moeten ze echter zelf verzorgen. Politie of gemeentelijke diensten doen daar niets aan. Er waren maar een handvol vuurwerkvrije zone’s.

Voor een gemeentelijke vuurwerkshow is er volgens B&W geen geschikt terrein te vinden binnen de gemeentegrenzen. Het zou bovendien om een plek moeten gaan waar vele duizenden mensen zouden moeten kunnen komen kijken.

Een algemeen vuurwerkverbod werd tot nu toe als onhaalbaar bestempeld waarbij B&W verwezen naar het landelijke beleid. De regering wijst zo’n verbod tot nu toe af. Na de laatste jaarwisseling neemt de roep om zo’n verbod echter dagelijks toe. Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven willen het verbod eigenhandig invoeren. De politie is er ook voor net als de medische wereld.

CDA-gemeenteraadslid Jan Hendriks heeft inmiddels vragen aan B&W gesteld over de jaarwisseling. ‘Zijn er meldingen bekend waarbij de burgers overlast hebben gemeld ten aanzien van overlast van vuurwerk? Hoeveel meldingen zijn er geweest? Wat is de aard van de meldingen van overlast? Is er sprake van schade aan gemeentelijke- of particuliere eigendommen als gevolg van het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling? Zo ja, hoe hoog is deze schade bij benadering?’

‘Zijn er door de politie aanhoudingen verricht op grond van misbruik van vuurwerk of gebruik van illegaal vuurwerk? Hoeveel vrijwillig vuurwerkvrije zones zijn er tot stand gekomen? Zijn er verschillen geconstateerd tussen het gedrag in vuurwerkvrije zones en andere gebieden waargenomen? Kunt u op grond van de ervaringen tijdens de jaarwisseling beoordelen of vuurwerkvrije zones effectief zijn geweest? Wat is op grond daarvan uw oordeel over de effectiviteit?’

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter