Nieuws
Niet te veel asbest in Vlietland

Er is in de Meeslouwerplas, onderdeel van natuur- en recreatiegebied Vlietland, weliswaar bagger gestort met asbest erin maar de hoeveelheid bleef onder de norm van 100 milligram per kilo bagger.

Dat stellen Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd door de Eenheid Audit & Advies (EAA) van de provincie. Het onderzoek heeft een jaar geduurd.

Provinciale Staten eisten een onderzoek na een verklaring van grondmarktdeskundige Aad den Draak, voormalig directievoerder bij de provincie (2010-2012) en als zodanig betrokken bij de baggerstort. Hij legde die in januari 2019 af. Volgens hem was er bagger die zwaar vervuild was met asbest in de plas gedumpt.

De EAA heeft geen documenten gevonden die de beweringen van Den Draak bevestigen. Ook gesprekken met direct betrokkenen waren negatief. Overigens wilde Den Draak zelf alleen onder voorwaarden aan het onderzoek van EAA meewerken. Aan die voorwaarden kon EAA naar eigen zeggen niet voldoen.

Het ging destijds (2012-2013) om bagger uit de Ringvaart Haarlemmermeerpolder. Volgens Den Draak werd er 20.000 tot 30.000 kubieke meter bagger met te veel asbest in de Meeslouwerplas gedumpt.

Volgens de EAA was Den Draak geen directievoerder doch coordinator toezicht. Dat wil zeggen dat hij zelf medeverantwoordelijk was voor de baggerstort, aldus EAA.

Gedeputeerde Staten noemen EAA onafhankelijk. Toch noemt men een aanvullend en verdiepend onderzoek ‘denkbaar’. Dat zou zich dan moeten richten op: de procedures rond baggerstort inclusief vergunningverlening, handhaving en toezicht; baggerstort waarvan geen documenten te vinden zijn en de kwaliteit van de Meeslouwerplas inclusief het eventueel afdekken van de bodem.

Gedeputeerde Staten spreken zich uit voor een aanpassing van het systeem van bemonstering. Dat moet ook op grotere diepte en in de omgeving gaan plaatsvinden. Daardoor ontstaat een completer en actueler beeld van de waterkwaliteit. De bemonstering moet tot twee jaar na de laatste baggerstort doorgaan.

Het provinciaal bestuur wil verder de kennis en kunde van ‘gebiedspartijen’ gaan gebruiken. Het gaat dan om de Vereniging vrienden van Vlietland, de Vogelwerkgroep Vlietland, Werkgroep milieubeheer Leiden en de Beheerscommissie vogelplas Starrevaart.

Met die partijen gaan de provincie periodiek overleggen. Daarnaast wordt het dossierbeheer bij de provincie verbeterd, wordt informatie zoveel mogelijk gedeeld (meer transparantie) er komt er een gebiedsoverleg met belangengroeperingen, omwonenden en ‘overheden’.

Over accustort in de Meeslouwerplas, de aanwezigheid van piepschuim, stankoverlast en illegale storten tussen mei 2014 en eind 2018 zeggen Gedeputeerde Staten niets. Ook gaat men niet in op beweringen van Den Draak dat er zaken bewust zijn verzwegen of verdraaid bij de plannen voor de aanleg van een geluidscherm langs de A4 ter hoogte van Vlietland.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter