Bij Drievliet moet een nieuwe ‘iconische’ fietsbrug over de Vliet komen. Ook bij het spoor- en A12-viaduct over de Vliet in Voorburg moet een fietsbrug komen. Dat stelt de Alliantie Vlietzoom in een brief aan de provincie Zuid-Holland, Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk.
De Vlietzoom is het gebied tussen Rijswijk, Vliet, Zeeheldenbuurt in Leidschendam en de A4. Volgens de Alliantie moeten de fietsverbindingen meegenomen worden in de plannen om de A4 te gaan herinrichten (verbreden). Rijkswaterstaat is daar mee bezig. Ook rond het Prins Clausplein is er sprake van een herinrichting.
De Alliantie stelt dat de Vlietzoom nu al kampt met verkeersproblemen, geluidoverlast en luchtvervuiling. Het verkeer op de J. Thijssenweg/Westvlietweg neemt toe. De opening van de Rotterdamsebaan zal dat niet verbeteren. Daarnaast rijden er steeds meer fietsers.
De velostrada die Den Haag aanlegt langs de Trekvliet richting Ypenburg loopt vast op de Vliet. Dat leidt tot onveilige situaties. Dit probleem kan alleen opgelost worden door een nieuwe fietsbrug. Een nieuwe fietsbrug bij Voorburg moet het fietsverkeer vanuit Den Haag richting Spoorlaan/Ypenburg/Nootdorp helpen en Voorburg-Centrum ontlasten.
De werken aan de A4 moeten ook gebruikt worden om een verbinding te maken tussen de snelwegen en de drie bedrijfsterreinen in de Vlietzoom. Via de Spoorlaan zou een route moeten komen richting Ypenburg. Tevens is een verbinding met de bedrijven in het Forepark nodig. Door betere verbindingen, ook met openbaar vervoer, kunnen de ondernemingen ook groeien.
De Alliantie bepleit verder de aanleg van een voetpad tussen de Hoornbrug bij Rijswijk en de Oude Tolbrug ter hoogte van Huize Dorrepaal (Park Leeuwenbergh). Nu ligt daar alleen een fietspad naast de autoweg.
De sportterreinen in de Vlietzoom zouden uitgebreid moeten worden, ook met het oog op de nieuwe bewoners van de Binckhorst waar Den Haag 5000 tot 10.000 woningen wil bouwen. De uitbreiding moet wel gepaard gaan met openbaar vervoer. Het beheer kan in handen worden gegeven van het groene Wellant College aan de Westvlietweg. Meer sportterreinen bevorderen ook de biodiversiteit in het gebied.
Tot woede van de Alliantie noemt Rijkswaterstaat de Vlietzoom overigens ‘een snelwegenlandschap’. Het gebied omvat veel meer: wonen, werken, sporten, scholen, zorginstellingen, landgoederen, recreatie en biodiversiteit. Overigens erkent de Alliantie dat er geen ‘gebiedsvisie’ voor de Vlietzoom is.