Nieuws
Blog: Lezers van de bieb verdienen beter

Vanavond moet er een beetje duidelijkheid komen over de toekomst van de bibliotheek in Leidschendam. Een ontwikkeling die ik tot op heden alleen met verbijstering heb gevolgd. Ten eerste omdat er -tot afgelopen donderdag- niemand van gemeentebestuur, -raad, en bibliotheek  de moeite heeft genomen om naar de mening van de gebruikers te luisteren. Ten tweede omdat de directeur van de bibliotheek zich opstelt als een  heerser uit vroeger tijden.

Eerst die inspraak. Waar ieder politicus de mond vol heeft over mede-zeggenschap en burger participatie, blijkt dit in de discussie over de gewenste verhuizing van de bieb van Fluitpolderplein naar het Damcentrum een wassen neus van ongekende omvang. Terwijl de beleidsplannen al lang klaar zijn, kregen de mensen met het meeste belang, pas afgelopen week de kans hun zegje te doen. Direct daarop struikelden politieke partijen over elkaar heen om te roepen dat er geen overhaaste beslissingen moesten worden genomen. De oppositie wil het hele plan vanavond niet behandelen. De grootste college partij, de VVD, meldt dat er best rustig aan gedaan kan worden. Maar dat de uitgangspunten, lees verhuizing, overeind blijven.

Het kan best zo zijn dat een verhuizing vanaf het Fluitpolderplein gewenst is. Het lijkt logisch om dan te verkassen naar een plek dichtbij de gebruikers. Ofwel een omgeving waar veel mensen wonen. Dat pleit voor de omgeving van de Heuvelwijk. Maar neen, de bieb moet naar de Damlaan. Niet omdat daar veel lezers wonen, neen het past zo mooi in de plannen voor het winkelgebied. Nu is vestiging nabij winkels zeker zinnig, maar dan wel naar een winkelcentrum waar het altijd druk is met bezoekers. Een bovenverdieping in de toekomstige Mall? Alle plannenmakers moeten maar eens naar Zoetermeer. Daar is bij het Stadshart een prachtige bibliotheek met volop faciliteiten.

En dan de bibliotheek directeur. De man die bij het verzenden van de jaar lidmaatschappen wel laat vragen om een extra donatie. Maar ook de man die alleen met zijn leden communiceert via brieven. Compleet één richting verkeer, waarin wordt verteld dat er snel verhuisd moet worden. En wel naar het Damcentrum, omdat daar winkels zijn. Als deze functionaris zo graag bij winkels werkt, moet hij misschien filiaalchef in een grutterij worden. Hoewel, ook daar eist men inspraak en blijven klanten weg als ze niets te zeggen hebben. Misschien moet de bibliotheek niet alleen verhuizen, maar ook eens afstappen van boekenwijsheid en kijken naar de wereld die 2020 heet. De lezers van de bibliotheek verdienen het!

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter