Nieuws
Groot onderzoek naar kosten jeugdhulp

De Rekenkamer Den Haag gaat, onder andere in samenwerking met Leidschendam-Voorburg, een onderzoek doen naar de oorzaken van de stijgende kosten van de jeugdhulp voor de gemeenten. Het speurwerk moet duidelijk maken waar de kostenstijging in zit en hoe de gemeenteraden daarover worden geïnformeerd.

Aan het onderzoek doen de tien gemeenten mee die via H10 sinds 2015 – toen jeugdhulp een gemeentelijke zaak werd – hulp inkopen. Dat zijn: Den Haag, Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Voorschoten, Wassenaar, Westland en Zoetermeer. Het gaat een jaar duren.

Sinds 2015 hebben de gemeente de uitgaven voor jeugdhulp steeds zien stijgen. Driekwart van de gemeenten was veel meer geld kwijt aan jeugdzorg dan begroot. Eén op de vijf gemeenten kampt met een tekort van meer dan 40 procent. Volgens het H10 Inkoopbureau was er in 2018 sprake van een overschrijding van de H10- gemeenten van 19%.

Gemeenten luidden in mei 2019 gezamenlijk de noodklok: door de tekorten in de jeugdzorg dreigen jongeren met problemen de dupe te worden en dreigen als gevolg van de tekorten bezuinigingen op tal van voorzieningen, langere wachtlijsten en toenemende overlast. Het kabinet stelde in mei 2019 € 350 miljoen extra voor de jeugdhulp in 2019, voor de drie jaar daarna jaarlijks € 190 miljoen.

Daarnaast ervaren raadsleden weinig grip te hebben op de jeugdhulp. Nog geen twee op de tien raadsleden zeggen dat ze de jeugdzorg ‘door hebben’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter