Nieuws
Bescherming persoonsgegevens gemeente onduidelijk

Burgemeester Klaas Tigelaar weet niet of de gemeente voldoet aan de wet als het gaat om de verwerking en bescherming van gegevens van burgers. Dat heeft hij het CDA-gemeenteraadslid Gijs Dupont laten weten.

Dupont wilde weten of de gemeente ‘AVG-proof’ is. Dat wil zeggen of de gemeente voldoet aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei 2018 van kracht werd.

Persoonsgegevens zijn gegevens die kunnen verbonden worden aan een individu, of waarmee een individu kan worden geïdentificeerd. Volgens de AVG moeten de volgende regels moeten worden gevolgd:

  • transparantie: de persoon van wie de gegevens verwerkt worden, is hiervan op de hoogte, heeft hiervoor toestemming gegeven en kent zijn rechten,
  • doelbeperking: de persoonsgegevens worden voor een welbepaald gewettigd doel verzameld, en mogen niet voor andere zaken gebruikt worden,
  • gegevensbeperking: enkel de gegevens die voor het beoogde doel noodzakelijk zijn, mogen worden verzameld,
  • juistheid: de persoonsgegevens moeten correct zijn en blijven,
  • bewaarbeperking: de persoonsgegevens mogen niet langer bewaard worden dan nodig voor het beoogde doel,
  • integriteit en vertrouwelijkheid: de persoonsgegevens moeten beschermd worden tegen toegang door onbevoegden, verlies of vernietiging,
  • verantwoording: de verantwoordelijke moet kunnen aantonen aan deze regels te voldoen.

Tigelaar beloofde Dupont een onderzoek te laten instellen Dat gaat echter geruime tijd in beslag nemen, zo gaf hij aan.

Vorig jaar bleek uit een onderzoek dat er het nodige mis is met de informatietechnologie (ICT) die de gemeente gebruikt. Dit ondanks het feit dat er jaarlijks zo’n 7 miljoen euro aan wordt uitgegeven.

De gemeenteraad heeft een ICT-plan inclusief te bereiken doelen, de weg naar het bereiken van die doelen en de kosten geëist. Wethouder Nadine Stemerdink heeft zo’n plan toegezegd. Daarnaast gaat zij periodiek rapporteren aan de gemeenteraad, ook over de rol van ICT bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. (illustratie VPNDiensten.nl)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter