Nieuws
Problemen verwacht bij sluiting rookruimten

Het sluiten van rookruimten in de horeca met ingang van 1 april zal effect hebben op de openbare orde, de lokale veiligheid, de handhaving van het horecabeleid en de samenwerking van gemeenten met de horecaondernemers. Er moet gerekend worden op meer overlast met ‘substantiële’ gevolgen voor de openbare orde.

Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief aan de gemeentebesturen. Het verbod op rookruimten treft onder andere discotheken, coffeeshops, cafés, concertzalen, hotels, restaurants, (sport)kantines, buurtcentra, snackbars, zalencentra en shisha-lounges.

Volgens de VNG moeten gemeentebesturen snel in overleg gaan met de ondernemers en de politie om de zaak in goede banen te leiden. Speciale aandacht is nodig voor coffeeshops en shisha-lounges. Voor coffeeshops geldt nu dat er alleen binnen geblowed mag worden. Een verbod op rookruimten doorkruist dat beleid.

Wat shisha-lounges betreft gaat het om de verhitting van de waterpijp. Dit kan bijvoorbeeld met natuurkooltjes, zoals houtskool. Ook wordt er gebruik gemaakt van elektrische kooltjes. De rookwaar in de waterpijp wordt door het kooltje verhit en niet verbrand. Dat betekent dat niet elke vorm van waterpijpgebruik strijdig is met het verbod op rookruimten.

VNG wijst erop dat de rijksoverheid ook werkt aan een aanpassing van de Tabakswet waarbij gemeenten de mogelijkheid krijgen om delen van de openbare ruimte rookvrij te maken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter