Nieuws
Kosten nieuwe Vlietbrug minstens 39,5 miljoen

De bouw van een nieuwe brug over de Vliet in Leidschendam vergt, inclusief onderhoud en bediening, minstens 39,5 miljoen euro. Bij dat bedrag zijn een groot aantal kostenposten nog buiten beschouwing gelaten.

Dat blijkt uit een onderzoek dat ipv Delft heeft gedaan in opdracht van de gemeente. De raming is meer dan twee maal zo hoog als eerdere berekeningen van de gemeente aangaven. ipv Delft constateert dat het project veel meer omvat dan de bouw van een brug. Men beveelt de gemeente aan een gedegen verkeerskundig ontwerp te laten maken.

Uit het rapport van ipv Delft blijkt dat de gemeente een brug wil met drie rijstroken: twee vanuit Klein Plaspoelpolder richting Vlietweg/Noordelijke verbindingsweg en één in omgekeerde richting. De brug zou twee fietsstroken moeten krijgen en twee voetgangersstroken.

Als de brug er komt verdwijnt de bestaande Sytwendebrug voor fietsers en voetgangers. Onder de nieuwe brug door loopt aan de kant van Klein Plaspoelpolder een voetpad. De Mebin-bouwkraan blijft naast de brug staan.

De aansluiting op de mogelijke brug loopt via de Nieuwe Havenstraat. Die zal opgehoogd moeten worden en met een helling de brug verbinden. Aan de kant van Vlietweg/Noordelijke verbindingsweg moet een heel nieuwe, en verhoogde, kruising komen.

De onderzoekers geven aan dat een wijziging van het bestemmingsplan nodig is voor de eventuele brugbouw. Extra probleem aan de kant van de Vlietweg vormt de toegang tot het parkeerterrein bij bedrijfspark Overgoo. De kosten daarvoor zijn nog onbekend.

In de kostenraming zitten ook niet: werkzaamheden buiten de brugbouw zelf; aanpak bodemvervuiling terrein Mebin betoncentrale; archeologisch onderzoek; grondverwerving; sloopkosten; elektriciteitsverbruik; kosten opdrachtgevers en adviseurs, voorbereidingskosten, directiekosten; onzekerheidsreserve; rentekosten; indexering; verzekeringen; BTW.

De aanleg van de weg in Klein Plaspoelpolder die aansluit op de brug is ook ook niet meegerekend net zo min als de inkomsten die de gemeente uit grondverkoop voor woningbouw in die polder misloopt gezien de brugwerken en aansluitende weg.

De kosten van zettingen van de grond zijn ook niet meegenomen omdat die zetting nog niet is berekend. Ook is nog onduidelijk wat de beste uitvoering is van de hellingen aan beide kanten van de brug. Er is ook geen rekening gehouden met extra opstelstroken voor het verkeer.

Floor Vermeulen, gedeputeerde van Zuid-Holland, heeft B&W al laten weten dat de gemeente zich moet voegen naar de eisen van de provincie, aangezien de provincie eigenaar/beheerder is van de Vliet. Bediening en onderhoud van de eventuele nieuwe brug zullen in handen zijn van de provincie maar de gemeente zal moeten betalen. Daar moet een contract voor gesloten worden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter