Nieuws
Gemeente controleert financiën Veur Theater niet

De gemeente controleert de financiën van het Veur Theater in Leidschendam niet, ook niet de jaarcijfers die de theaterleiding zelf publiceert. Dat heeft een woordvoerster van B&W desgevraagd laten weten.

Op de vraag hoe het Raadhuis dan kan beoordelen dat het theater inderdaad 48.500 euro nodig heeft om te overleven – zoals het stichtingsbestuur van het theater beweert – kwam de volgende reactie: ‘De gemeente kent dit bedrag alleen toe als er een goede onderbouwing en besteding tegenover staat’.

Onlangs liet de gemeente al weten niet na te gaan hoe 20.000 euro aan subsidie die het Veur Theater in 2019 ontving, werd besteed. Het bestuur van het theater is vrijgesteld van het aanleveren van een verantwoording over activiteiten of financiën.

Volgens de woordvoerster van B&W is deze vrijstelling verleend omdat het Veur Theater meestal niet meer dan 5000 euro krijgt aan subsidie. De theaterleiding moet wel laten weten of activiteiten waarvoor geld is verstrekt anders of niet zijn uitgevoerd. Over die afwijkingen volgt dan een gesprek tussen gemeente en theaterleiding.

Gevraagd naar mogelijke sancties reageert het Raadhuis: ‘Op basis van de melding en het gesprek wordt er bepaald of en zo ja, welke sanctie er volgt op het anders besteden van de subsidie dan in de beschikking is aangegeven. In theorie kan dat ook betekenen dat er geen sanctie volgt, maar ook dat er bijvoorbeeld wordt teruggevorderd of dat er afspraken worden gemaakt over te behalen extra resultaten zonder dat daar extra middelen tegenover staan’.

Andere instellingen die van de gemeente subsidie krijgen dienen een uitvoerige verantwoording aan het Raadhuis te overleggen veelal inclusief door accountants goedgekeurde jaarcijfers en jaarrekeningen.

Overigens noemt de woordvoerster de kans dat het Veur theater dit jaar inderdaad de gevraagde 48.500 euro zou krijgen ‘theoretisch’. Mocht het geld toch verstrekt worden dan zou de gemeente wel een financiële verantwoording willen zien en die ook gaan controleren.

De gemeente wil Theater Ludens en Veur Theater op laten gaan in één organisatie met twee podia. Daarvoor is dan 300.000 euro subsidie beschikbaar. In afwachting daarvan wilde het Veur Theater 48.500 euro ontvangen alsmede zekerheid krijgen dat de huur van het theater aan de Damlaan ook na 1 juli door de gemeente zou worden voortgezet. Er is nu een zogenoemde ‘kwartiermaker’ bezig het proces in goede banen te leiden. Veur Theater plant geen programmering voor het theaterseizoen 2020-2021.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter