Nieuws
Energieplan Binckhorst heeft effecten

Het voornemen van Den Haag om de Binckhorst middels energie uit de ondergrond van warmte te gaan voorzien, heeft effect op Leidschendam-Voorburg. Dat blijkt uit antwoorden die wethouder Astrid van Eekelen heeft gegeven op vragen van D66-gemeenteraadslid Charlotte Bos.

Zo zal er door het Haagse project dieper grondwater aan Leidschendam-Voorburg worden onttrokken. Daarover moet nog afstemming plaatsvinden. Bovendien zal hier wel hetzelfde patroon toegepast moeten worden bij gebruik van warmte uit de ondergrond: aparte stroken voor warm en koud water.

Bovendien valt Voorburg-West binnen de invloedssfeer van de Haagse voornemens. Dat vormt echter geen belemmering voor de daar te kiezen opties, aldus Van Eekelen. Zij wijst erop dat het om laagbouw gaat waarbij het gebruik collectieve warmtebronnen niet voor de hand ligt. ‘Waarschijnlijk’ is er dus geen probleem, aldus de wethouder.

Zij ziet van het Haagse project ook geen gevaar uitgaan voor de in deze gemeente te maken keuzes bij de energietransitie (weg van fossiele brandstoffen).

Kortgeleden meldde Van Eekelen het GBLV-gemeenteraadslid Monica Velù nog dat er geen invloed was op het grondwater binnen Leidschendam-Voorburg door het Haagse plan. Bovendien zou er geen vergunning voor worden gegeven indien er wél nadelige effecten voor Leidschendam-Voorburg waren.

Overigens praten beide betrokken gemeenten nog niet met elkaar over de energieplannen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter