Nieuws
Grote bodemsanering Leidsekade nodig

De bodem rond de panden Leidsekade 6-10 in Leidschendam is ernstig vervuild door olie, lood en asbest. De olie zit voor, onder en achter de panden in de bodem; lood en asbest alleen achter. Het opruimen ervan gaat zo’n 30 weken duren vanaf planning tot uitvoering. Achter zullen ook olietanks die onder de grond zitten weggehaald moeten worden.

Dat hebben B&W de gemeenteraad bericht. De vervuiling is veroorzaakt door het voormalige pompstation annex garage dat er zat. Het is nu de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de grond, Waterland Real Estate. Dat bedrijf moet een saneringsplan maken en na goedkeuring door de Omgevingsdienst Haaglanden uitvoeren. Daarbij zullen ook omwonenden geïnformeerd moeten worden.

Het visueel zichtbare asbest achter de panden 6-10 moet zo snel mogelijk worden weggehaald. Er moet ook een hek om het achterterrein komen. Het uitdampen van de olie vormt een risico voor de volksgezondheid maar alleen wat Leidsekade 9 en een deel van Leidsekade 8 betreft. De benedenverdieping van beide panden staat echter leeg. Voor bewoners van omliggende panden en voorbijgangers is er geen gevaar.

Waterland wil de betrokken panden grootschalig renoveren en reconstrueren. Het achterterrein wordt een gemeentelijk parkeerterrein. De gemeente neemt de grond pas over als die schoongemaakt is. Omdat pas eind dit jaar met de aanleg van het parkeerterrein gestart zou worden zorgt de vervuiling niet voor vertraging. Wat de vervuiling onder de woningen betreft is er ook geen vertraging aangezien Waterland nog met de aanpak van de panden moet starten.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter