Nieuws
Beschermd monument staat weg te rotten

Het beschermde gemeentelijke monument Oranje Nassaustraat 1 in Voorburg, het voormalige Zustergesticht, staat weg te rotten. Er lekt water door het dak in het pand. Deze lekkages worden provisorisch gedicht waarna er elders weer nieuwe ontstaan.

Het Zustergesticht werd in 1882 geopend. Er huisden de zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort in. Het gebouw werd ontworpen door E. J. Margry. De zusters zijn al lang vertrokken. Nu zit welzijnsorganisatie Woej in het gebouw. Die bezet alleen de begane grond. De eerste etage staat leeg. Eigenaar van het pand is RK parochie Sint Maarten.

In 2016 besloot de gemeente de monumentenlijst te gaan actualiseren. In dat proces kreeg het pand een ‘voorbescherming’. In de Erfgoedverordening is geregeld dat het niet is toegestaan een gemeentelijk monument of voorbeschermd monument te wijzigen of slopen zonder vergunning.

Eigenaren hebben een instandhoudingsplicht en daar ziet de gemeente op toe. Het gaat daarbij echter veelal alleen om een visuele controle van de gevel. Binnen de parochie wordt beweerd dat er geen geld is. Er zouden sloopplannen zijn waarna de grond verkocht kan worden voor woningbouw. De gemeente zegt daar niets van af te weten.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter