Er moeten woningen komen in de sinds 2008 leegstaande kerk Onze Lieve Vrouwe Ten Hemelopneming, Laan van Nieuw Oost Einde 1 in Voorburg.
Dat plan heeft de Voorburgse ontwikkelaar Steenvlinder opgevat. Eind dit jaar zou er een concreet plan moeten liggen waarna de verkoop in het voorjaar van 2021 moet starten. Medio 2022 zouden de woningen dan opgeleverd kunnen worden.
Steenvlinder mikt op het aanbieden van ‘kluswoningen’: een woning die in casco wordt opgeleverd en door de koper zelf afgemaakt moet worden. Hoeveel van dergelijke woningen in de kerk passen is nog onduidelijk.
Steenvlinder zet in op zelfbouw door kopers. Als die zelf beslissen over hun woning levert dit meer woonplezier op, zo luidt de filosofie. Het gaat dan om bouwstijl, materiaalkeuze en afwerking. Om de belangstelling te peilen voor wonen en werken in het kerkgebouw is er op maandag 17 februari een inloopbijeenkomst in de kerk gepland tussen 17.00 en 20.00 uur.
De kerk is een rijksmonument. Het kerkgebouw en de bijbehorende pastorie dateren uit 1924-1925 en zijn opgetrokken in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Het complex is gebouwd in opdracht van het Bisdom Haarlem, naar ontwerp van de Rotterdamse architect P.G. Buskens.
In het verleden zijn er al herhaaldelijk plannen gemaakt voor de kerk. Zo zou Theater Ludens er een plek in krijgen. Er werd ook gedacht aan de vestiging van een planetarium. Woningen voor ouderen zouden in de kerktuin en de voormalige pastorie een plek kunnen krijgen. Voorts kwamen een markthal, welnessvoorzieningen, bibliotheek, onderwijsvoorziening en werkruimten voor zzp’ers om de hoek kijken. Horeca was ook een optie.
Bekend is dat het dak van de kerk jaren heeft gelekt en dat er in het gebouw zelf waterschade is ontstaan. Ook het interieur is monumentaal. Het is her en der beschadigd.
Indien er appartementen in het kerkgebouw zouden komen werd gerekend met een prijs van zo’n 5000 euro per vierkante meter. Hoeveel Steenvlinder wil gaan vragen is onbekend.
Het bisdom Rotterdam moet instemmen met de toekomstige bestemming van het gebouw. Eigenaar is de parochie Sint Maarten in Voorburg. (illustratie Steenvlinder)