Nieuws
Voorlopig geen algeheel vuurwerkverbod

Het gaat nog jaren duren voordat er een algemeen vuurwerkverbod in Leidschendam-Voorburg is. Met name de handhaving ervan vormt een probleem. Dat schrijft burgemeester Klaas Tigelaar aan de gemeenteraad. De burgemeester zegt zelf een voorstander te zijn van een algemeen vuurwerkverbod. In de gemeenteraad is er ook een meerderheid voor.

Tigelaar wijst erop dat het kabinet het gebruik van vuurpijlen en knalvuurwerk wil verbieden. Het probleem is dat politie en de gemeentelijke dienst handhaving de mensen niet hebben om dat verbod af te dwingen. Datzelfde geldt voor het deels of helemaal vuurwerkvrij verklaren van de gemeente. Ook daarvoor zijn de mensen er niet. Bovendien is er nog het illegale vuurwerk waar politie en handhaving achteraan moeten.

Wat het organiseren van een gemeentelijke vuurwerkshow bij de jaarwisseling betreft ziet de burgemeester een aantal problemen: de dichte bebouwing van de gemeente, drie afzonderlijke kernen, het gebrek aan een geschikte centrale open ruimte en de kosten. In de gemeenteraad is er een meerderheid voor zo’n show als het tot een vuurwerkverbod komt.

De jaarwisseling was onrustig en grimmig, aldus de burgemeester in een evaluatie. De grootste problemen waren er in de wijken Prinsenhof (politie werd vanuit de flats met vuurwerk bestookt) en Bovenveen (kraaienpoten op de weg, straatvuren, poging camera aan de Bruijnings Ingenhoeslaan onklaar te maken). Ook in Voorburg-Noord waren er veel straatvuren.

De schade beliep zo’n 9200 euro exclusief schade aan abri’s, ondergrondse containers en particuliere eigendommen. De helft van het schadebedrag betreft vernielde afvalbakken en verkeersborden. Wegens brandstichting in park ‘t Loo (Voorburg) zijn vier mensen aangehouden.

Rond de jaarwisseling werden twee auto’s en drie scooters in brand gestoken. In december 2019 ook nog eens negen auto’s. De brandweer had 52 inzetten bij de jaarwisseling waarvan 33 keer wegens in brand gestoken rommel op straat. De politie kwam 33 keer in actie waarvan 14 keer wegens vernieling.

De burgemeester wil voor de komende jaarwisseling een actieplan jeugd Bovenveen en Prinsenhof. Daarnaast zullen enkele personen extra aandacht krijgen middels een waarschuwingsbrief dan wel gebiedsverboden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter