De gemeente is mogelijk tonnen extra kwijt aan het Zoetermeerse werkbedrijf dat per 1 januari 2021 de opvolger wordt van sociaal werkbedrijf DSW. Aanleiding vormt de betaling van btw en een vergoeding daarvoor.

De belastingdienst moet gaan beoordelen of het Zoetermeerse bedrijf btw moet betalen over winst die men maakt. Daarnaast moet de rechter nog uitmaken of btw die over re-integratieprogramma’s wordt betaald, in aanmerking komt voor compensatie van de rijksoverheid.

Het financiële risico wordt geschat op 0,3 tot 0,7 miljoen euro per jaar. Leidschendam-Voorburg zal daarvan, als klant van het Zoetermeerse werkbedrijf, een deel moeten ophoesten. Wanneer de belastingdienst en de rechter beslissen is nog onbekend.

Indien het werkbedrijf niet op 1 januari kan starten ontstaan ook extra kosten. Die worden nu becijferd op 420.000 euro. Daarbij zit ook het mislopen van een vergoeding die het bedrijf zou krijgen voor het in dienst hebben van werknemers met een laag loon. Ook dat treft Leidschendam-Voorburg.

De hele ombouw van DSW naar Zoetermeers werkbedrijf staat inmiddels voor 1,6 miljoen euro in de boeken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter