Ontwikkelaar REB kan verder met zijn plannen voor de bouw van drie woontorens aan de Appelgaarde in Voorburg en een hervorming van het gebied voor station Mariahoeve. De partijen in de gemeenteraad geven hem daarvoor groen licht.
Het plan omvat de sloop van het leegstaande kantoor op de hoek Appelgaarde/Hofzichtlaan, de bouw van drie woontorens op die plek, het laten vervallen van de parkeerplaatsen, vormgeving van een nieuw stationsplein, bouw van een flat parallel aan het spoor, ondergronds brengen van de hoogspanningskabels, bouw fietsviaduct over de Hofzichtlaan.
In een vergadering van een commissie uit de gemeenteraad was er vrijwel alleen lof voor de voornemens waarvan de uitvoering nog wel tien tot twaalf jaar gaat duren. Volgens wethouder Jan-Willem Rouwendal zit het er dik in dat de plannen in de tussentijd nog wijzigen of worden aangepast. ,,Het gaat nu alleen om de contouren.’’
Naar aanleiding van kritiek van omwonenden dat zij genegeerd worden stelde de wethouder dat REB hen mee moet nemen in de verdere vormgeving en uitwerking van de plannen. Ook de gemeenteraad zal nog op meerdere momenten over de plannen kunnen spreken en dus kunnen bijsturen.
Omdat het nog lang gaat duren voordat het fietsviaduct er is wordt eind dit jaar de kruising Appelgaarde/Hofzichtlaan/Populierendreef aangepakt, met name voor het fietsverkeer.
Om te voorkomen dat toekomstige bewoners in omliggende wijken gaan parkeren wordt daar een blauwe zone ingevoerd, aldus Rouwendal. Hij erkende dat het dan wel op de handhaving aankomt of dat helpt parkeeroverlast te voorkomen. ,,We gaan daar nog eens naar kijken’’, beloofde hij.
De wethouder erkende dat de flat die parallel aan het spoor gebouwd moet worden, op Haags grondgebied staat. Den Haag moet daar dus aan mee werken.
Ander probleem: het hele REB-plan staat of valt met het ondergronds brengen van de hoogspanningskabels. Netwerkbeheerder Tennet wil dat voor het bouwplan niet doen (is maar 1 kilometer). De onderneming wil een veel langer traject (vanaf de Nicolaas Beetslaan in Voorburg). Maar dat kost geld en moet de gemeente betalen. Hierover wordt nu onderhandeld. (foto gemeente)