Nieuws
Nieuwe afspraken theaters Ludens en Veur

Met ingang van het theaterseizoen 2021-2022 moeten Theater Ludens en Veur Theater zijn opgegaan in één organisatie met twee podia, conform een eerder besluit van de gemeenteraad. Voor het komende theaterseizoen – dat grotendeels al is ingevuld – moeten de twee theaters ‘zo veel mogelijk’ gaan samenwerken.

Dat heeft wethouder Astrid van Eekelen de gemeenteraad laten weten. Dit jaar krijgt Theater Ludens 275.000 euro subsidie, Veur Theater 40.000. In 2021 beloopt de subsidie voor de ene theaterorganisatie 315.000 euro.

De subsidiebedragen zijn hoger dan eerder door de gemeenteraad bepaald. De wethouder is daar mee akkoord gegaan om de vorming van de ene theaterorganisatie mogelijk te maken. Beide theaters moesten daartoe financiële zekerheid krijgen.

Het per 1 juli aflopende huurcontract tussen gemeente en Veur Theater voor het pand Damlaan 44 in Leidschendam wordt met maximaal een jaar voortgezet, onder voorwaarden passend bij de nu gemaakte afspraken en met een nieuwe clausule inzake de opzegging ervan.

De invulling van de nu gemaakte afspraken wordt vorm gegeven door een ‘kwartiermakers-organisatie’ bestaande uit twee bestuursleden van elk theater. Indien gewenst zal de eerder door de gemeente aangestelde kwartiermaker Bastiaan Vinkenburg daarbij aanschuiven. Door een onafhankelijke, externe notulist worden notulen gemaakt die ook naar de gemeente gaan.

De gemeente draagt de kosten van Bastiaan Vinkenburg en andere aanvullende kosten, aldus Astrid van Eekelen.

In het voorjaar van 2019 besloten beide theaters al te gaan samenwerken vooruitlopend op de vorming van één organisatie met twee podia die medio 2020 moest gaan starten. Later trok het bestuur van Veur Theater de reeds gezette handtekening onder die afspraken terug.

Veur Theater wilde langer zelfstandig blijven en geleidelijk naar een krachtenbundeling met Theater Ludens toegroeien. Ook wenste men zekerheid over de eigen financiën (het theater krijgt nu geen subsidie) en het aflopende huurcontract. Formeel schortte men de programmering voor het seizoen 2020-2021 op.

Nadat gesprekken met ambtenaren en de wethouder vastliepen werd er een kwartiermaker aangezocht: Bastiaan Vinkenburg. Ook die kon geen doorbraak bewerkstelligen. Pas nadat er binnen het Raadhuis meer financiële ruimte was gevonden, konden de nieuwe afspraken gemaakt worden.

Theater Ludens krijgt nu bijna 255.000 euro subsidie. Het Veur Theater kreeg vorig jaar 20.000 euro op verzoek van de gemeenteraad. Voor dit jaar wenste men 47.500 euro om te kunnen overleven. Nu komt er voor beiden 315.000 euro waarvan 40.000 voor het Veur Theater is bestemd.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter