Nieuws
Groentip: De Amerikaanse gele kornoelje is een sierwaarde

Vandaag een verse Groentip van Stadsbeheer: ,,Met de hoge temperaturen van deze winter, staat deze Amerikaanse gele kornoelje (Cornus officinalis “Robins Pride” al schitterend te bloeien. Deze Amerikaanse gele kornoelje is het neefje van de Europese gele kornoelje en daarom lijken ze ook erg veel op elkaar. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Terwijl de Europese gele kornoelje meer een struik is die zich vanaf de grond vertakt, heeft zijn Amerikaanse neef een veel betere doorgaande harttak en kan dus makkelijker als boompje opgekweekt worden.

Ze bloeien vroeg in het voorjaar met gele bloempjes die aantrekkelijk zijn voor de insecten die dan al rondvliegen. De afschilferende bast heeft een kleur variërend van grijs tot oranje en bruin. In de herfst verkleurt het blad naar prachtig oranje rood-bruin. De vruchten zijn zo’n 15 mm lang en glanzend scharlakenrood. Ze worden graag door de vogels gegeten. Maar ook voor ons zijn de vruchten eetbaar, alhoewel een beetje zuur. Je kan ze dan ook beter gebruiken om jam van te maken.

Kortom door zijn vroege bloei, bessen, herfstverkleuring en de op latere leeftijd grillige en afbladerende bast geven dit boompje in elk jaargetijde een sierwaarde. Ze zijn dan ook op verschillende plekken in de gemeente aangeplant. Dit exemplaar staat nu mooi te bloeien in het Sytwendepark.” (foto Stadsbeheer)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter