Zo’n 70 vergunningverleners en experts van gemeenten en omgevingsdiensten kwamen in Den Haag bijeen om zich te buigen over mogelijkheden om de Zuid-Hollandse woningbouwopgave vlot te trekken. Vanwege de stikstofproblematiek hebben verschillende projecten vertraging opgelopen. Toch bleek dat er, soms met kleine aanpassingen, nog veel mogelijk is. In april en juni komen de deelnemers weer bijeen. Dan gaan ze dieper op de materie in en zullen zij gaan rekenen aan concrete projecten – ook de grotere – om te bezien onder welke voorwaarden die gerealiseerd kunnen worden.
,,De woningbouwopgave in Zuid-Holland is urgent en omvangrijk”, stelde gedeputeerde Anne Koning. ,,Tussen nu en 2025 moeten alleen al in onze provincie 85.000 woningen gebouwd worden. Op dit moment zorgen de meeste bouwprojecten nog voor extra uitstoot van stikstof, waardoor we niet zonder meer de vergunning kunnen verlenen. Omdat de door het Rijk genomen maatregelen zoals het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen in Zuid-Holland weinig effect hebben, moeten we op zoek naar andere oplossingen. Daar willen we samen met gemeenten, bouwbedrijven en investeerders aan werken.”
Voorbeelden van maatregelen die bouwbedrijven en ontwikkelaars kunnen nemen, zijn het werken met schonere voertuigen en milieuvriendelijke bouwtechnieken zoals houtbouw, en het versneld investeren in duurzame energie in de nieuwe woningen. Zo neemt de uitstoot van zowel broeikasgassen als stikstofverbindingen tijdens de bouwfase en ook daarna af en komt het project sneller in aanmerking voor een vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet. Het project heeft dan namelijk aantoonbaar geen of heel weinig negatieve invloed op de natuur in de omgeving. Een andere mogelijkheid waarvan onder voorwaarden gebruik kan worden gemaakt is het ‘wegstrepen’ van de negatieve effecten van een project tegen de ‘winst’ die elders wordt geboekt, bijvoorbeeld door de stikstofuitstoot van een bedrijf in de omgeving terug te dringen.
Advies- en ingenieursbureau Sweco heeft in opdracht van de provincie berekend wat de exacte stikstofdepositie (‘neerslag’ van stikstofverbindingen) is bij verschillende typen en situaties in de woningbouw. Hierdoor kunnen we beter inschatten welke projecten op welke plekken in aanmerking komen voor een vergunning. Dit is waardevolle informatie, vooral wanneer we ook vaker gebruik gaan maken van innovatieve technieken die de uitstoot van stikstofverbindingen beperken. De verwachting is dat hierdoor veel woningbouwprojecten – met name de wat kleinschaliger locaties – gewoon doorgang kunnen vinden. (foto Provincie Zuid-Holland)