Nieuws
Limespaal voor Rijksmuseum van Oudheden

Willy de Zoete, gedeputeerde Cultuur en Erfgoed voor de provincie Zuid-Holland, heeft Wim Weijland, directeur van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden, één van de houten palen van een Romeinse weg die werd aangetroffen bij archeologische opgravingen voor de RijnlandRoute langs de N206, overhandigd. De weg maakte onderdeel uit de de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse rijk.

Gedeputeerde De Zoete: ,,De Romeinse Limes weg en de RijnlandRoute verbinden en verbonden in heden en verleden mensen en gebieden met elkaar. Dankzij de archeologische schatten uit onze Zuid-Hollandse bodem zijn we in staat om telkens weer bijzondere tipjes van onze gezamenlijke historische sluier op te lichten. Met het tentoonstellen van deze bijzondere Romeinse palen in het Rijksmuseum van Oudheden gaan we respectvol om met ons verleden en krijgen deze palen een toekomst ten dienste van iedere bezoeker en inwoner van onze mooie provincie.”

Wim Weijland: ,,Onze collectie vertelt het verhaal van het Romeinse verleden van ons land, daarin mogen de palen van deze weg niet ontbreken. Na restauratie reconstrueren we ermee in het museum een echt stuk van de Romeinse grens in Nederland. En dat past bij uitstek bij de rol die het museum wil vervullen als nationaal podium voor de oudheid. Wij zijn er erg blij mee dat we dit met steun en hulp van de provincie Zuid-Holland kunnen realiseren.’’

Deze opgravingen zijn onderdeel van archeologisch onderzoek naar de Romeinse Limes. Vanwege de grote archeologische betekenis heeft het kabinet besloten dit Neder-Germaanse deel van de Romeinse Limes voor te dragen bij UNESCO als Werelderfgoed. Op 9 januari heeft Willy de Zoete het nominatiedossier in Parijs aangeboden aan dr. Mechtild Rössler, directeur Werelderfgoedcentrum UNESCO. In juli 2021 zal UNESCO besluiten of dit deel van de Limes wel of niet op de Werelderfgoedlijst wordt geplaatst. (foto RijnlandRoute)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter