Nieuws
Nieuw onderdak voor dwergvleermuizen provinciehuis

De dwergvleermuizen die in en rond het provinciehuis in Den Haag leven, zijn ook tijdens en na de renovatie welkom. Het hoofdgebouw van de provincie wordt de komende jaren gerenoveerd en verduurzaamd. Tijdens de voorbereidingen daarvoor is onderzoek gedaan naar de aanwezige flora en fauna rond het gebouw. Hierbij zijn mogelijke verblijfplaatsen gevonden van de gewone dwergvleermuis. Daarom zijn speciale vleermuizenkasten geplaatst.

,,Door te zorgen voor goede huisvesting voor onze ‘kantoorgenoten’ brengen we ons eigen beleid op het gebied van natuurbescherming in de praktijk. Vleermuizen zijn bijzondere dieren die de moeite van het beschermen waard zijn”, stelt gedeputeerde Berend Potjer (Natuur). ,,Daarbij zijn vleermuizen belangrijk als graadmeter voor hoe het gaat met onze natuur. Ze eten insecten. Dus, als het goed gaat met de vleermuizen, weet je ook dat het goed gaat met de insecten. En als het goed gaat met insecten, gaat het goed met de rest van de natuur.”

De vleermuizenkasten zijn geplaatst op de andere delen van het provinciehuis, waar geen werkzaamheden plaatsvinden. De vleermuizen hebben ongeveer een half jaar de tijd om de nieuwe huisvesting te vinden en te leren kennen. De aannemer maakt op de plekken in het gebouw waar de verblijfplaatsen zijn gevonden tochtgaten in de dakconstructie. De vleermuizen vinden tocht vervelend en gaan dan zelf op zoek naar een andere plek. Na de renovatie (in 2022) worden de vleermuiskasten weer verwijderd. In het ontwerp van het nieuwe gebouw is rekening gehouden met nieuwe nissen/openingen waar de vleermuizen zich thuis kunnen voelen.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter