In Museum Swaensteyn is van 1 mei tot en met 14 juni de tentoonstelling te zien over de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in en nabij Voorburg. Daarbij wordt specifiek ingegaan op het bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945 en de bevrijding kort daarna.

Tussen 1941 en 1943 bouwde het Duitse leger de Atlantikwall, een kilometerslange verdedigingslinie. De Atlantikwall reikte tot aan het Haagse Bos, waarvandaan de Duitsers hun V2-raketten naar Engeland schoten. Op 3 maart 1945 wilden de geallieerden deze raketten uitschakelen met een groots bombardement. Door een fout werd echter niet het bos, maar een groot deel van de wijk Bezuidenhout verwoest. Honderden mensen kwamen om of raakten gewond en tuinduizenden verloren hun huis. Velen sloegen na het bombardement op de vlucht. Via het spoorviaduct en de Laan van Nieuw Oost Indië konden ze Voorburg bereiken.

Op 8 mei 1945 reden de Canadezen Leidschendam en Voorburg binnen en werd ook hier de bevrijding uitbundig gevierd. Aan de hand van persoonlijke verhalen, herinneringen en objecten worden de laatste oorlogsmaanden en de daaropvolgende bevrijding in Voorburg en Leidschendam in beeld gebracht.

Voor deze tentoonstellingen is Swaensteyn op zoek naar mensen die hun herinneringen en persoonlijke verhalen willen komen vertellen. Heeft u verhalen die u wilt delen of bijzondere objecten die herinneren aan mei 1945? Ga dan langs tijdens de Erfgoeddag op zaterdag 18 april in Museum Swaensteyn, Herenstraat 101 Voorburg, en vertel uw verhaal!

Het thema van de Erfgoeddag op zaterdag 18 april is  ‘Vrijheid aan de Vliet’. U kunt met een authentieke bus (gratis) langs molens, musea, monumenten en parken om kennis te maken met het prachtige erfgoed. Ook kunt u meevaren met de Ooievaart! Molens,musea, de lokale kerken: alle Erfgoedpartners openen hun deuren en hebben een speciaal programma vol activiteiten rondom het thema jaar 75 jaar Vrijheid. (ill. archief en Jaap Vegter)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter