Nieuws
GBLV wil ‘conferentie’ over woningbouw

Er moet op korte termijn een ‘conferentie’ komen over de woningbouw in de gemeente. Daaraan moeten gemeenteraadsleden, B&W, ambtenaren, vertegenwoordigers van woningcorporaties, projectontwikkelaars en andere belanghebbenden mee doen. Met elkaar zou afgewogen moeten worden waar er in de gemeente nog woningbouw kan plaatsvinden, en welke woningen er kunnen komen. Op grond daarvan moet een concreet plan worden gemaakt.

Dat stelt GBLV-gemeenteraadslid Bianca Bremer voor. Aanleiding vormt het debat, eerder deze week in de gemeenteraad, over de sociale woningbouw. Volgens Bremer moeten de diverse partijen even ‘de politiek los laten’, en samen creatief aan de gang gaan. Nu proberen de partijen elkaar alleen af te troeven met moties en amendementen die slechts op details van elkaar verschillen. Bremer: ,,Terwijl we allemaal hetzelfde willen; snelle woningbouw.’’

,,Ik betreur het dat er zoveel moties en amendementen zijn ingediend. Ik stel voor alles in één te stoppen en met elkaar deze zware opgave te gaan doen.’’ Volgens Bremer moet er op het Raadhuis een lijst zijn van gemeentegronden waar gebouwd kan worden. Ontwikkelaars hebben vast ook zo’n lijst. Door die naast elkaar te leggen ontstaat een beeld van de bouwmogelijkheden. Vervolgens kan worden afgewogen wat daar moet komen: woningen voor senioren, starters, sociale woningen, woningen in het midden segment (huur 700 tot 1000 euro), huur of koopwoningen.

De gemeente moet voor 2025 750 sociale woningen bouwen. Dit najaar wordt gestart met de bouw van 48 appartementen aan de Rijnlandlaan in Voorburg. Wethouder Jan-Willem Rouwendal stelde de gemeenteraad voor onderzoek te doen naar de bouw van zo’n 200 sociale woningen aan het Fluitpolderplein in Leidschendam en in de wijk Prinsenhof.

Bij het debat lagen vijf voorstellen van de fracties ter tafel. Algemene strekking: kijk naar de bouw op meer en andere plekken; ga niet uit van alleen sociale woningbouw maar van gemengde bouw inclusief seniorenwoningen en woningen in het middensegment. De wethouder ging daar in mee. Formeel moet het onderzoek voor de zomer zijn afgerond. Na afloop van het debat claimden CDA, VVD en D66 elk middels een eigen persbericht succes met hun voorstel.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter