In de historische binnenhaven aan de Bierkade bij de Wagenbrug lin Den Haag ligt een bijzonder schip: de Hendrina Johanna (1905), een zeilende vrachtvaarder. Het schip is als varend monument geregistreerd (nr. 2957). Woensdag  11 maart blazen vrijwilligers van de Ooievaart samen met een scheepssmid het ouderwetse ambacht van scheepsrestauratie nieuw leven in. Dan zullen de luiken van het schip geklonken worden. ‘Het klinken of klinkwerk is een manier om onderdelen van een constructie aan elkaar te verbinden door middel van klinknagels. De gebruikte techniek is traditioneel en werd veel in de scheepsbouw gebruikt’, aldus Pim Oltheten, projectleider van de Hagenaar. Het scheepsluik wordt met luikenboutjes (klinknagels) in elkaar gezet. Het museumschip ligt aan de Bierkade. Dit was van oudsher het gebied van scheepvaart, handel en nijverheid.

Het schip Hendrina Johanna uit 1905 heeft 100 jaar geleden veel wijken aan de Haagse grachten van bouwmateriaal voorzien. Stichting de Ooievaart, de Haagse rondvaart heeft dit schip uit 1905 in zeer slechte staat aangekocht en heeft met behulp van vrijwilligers het in originele staat teruggebracht. De historische betekenis van het schip is groot: er nog slechts enkele Hagenaars in Nederland. Het is dus uniek erfgoed. Hendrina Johanna is als museumschip een goede illustratie van een afgesloten, bijzondere periode van zeilend vrachtvervoer van en naar Den Haag. Het schip laat aan gasten en genodigden zien, hoe in de periode van 1905 tot aan de Tweede Wereldoorlog, het schippersleven was, in al zijn facetten en soms ontberingen.

Met haar ligplaats aan de Wagenbrug doet Hendrina Johanna oude tijden herleven. Het is een bepalend element in het stadsgezicht van het centrum van Den Haag en is te huur voor groepen. De binnenhaven aan het Zieken en de Bierkade hebben een belangrijke functie voor waterrecreatie en recreatie toevaart. Hendrina Johanna zorgt er mede voor dat het gebied een eigen identiteit krijgt. Ook op de Dag van de Haagse Geschiedenis 18 april is het schip voor geïnteresseerden te bezichtigen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter