Nieuws
Woningbouw blijft haperen

In Zuid-Holland kunnen nog steeds niet genoeg woningen gebouwd worden vanwege het stikstofprobleem ondanks een verlaging van de maximum snelheid en energiebewust bouwen. Die twee maatregelen helpen wel iets maar onvoldoende. Er is meer nodig om de benodigde woningen te kunnen bouwen. Dat stelt gedeputeerde Jeannette Baljeu in een brief aan Provinciale Staten.

Er zijn aanvullende algemene nodig, aldus Baljeu. Eind mei komt de Adviescommissie stikstofproblematiek, de commissie-Remkes, met een eindrapport. Op grond daarvan moet bepaald worden welke algemene maatregelen nodig zijn, hoe snel die doorgevoerd moeten worden en hoeveel geld de rijksoverheid daarvoor beschikbaar stelt.

In juni wil de provincie een analyse klaar hebben over maatregelen in en rond Natuur-2000 gebieden. Ook moet een analyse klaar zijn van de belangrijkste stikstofbronnen: landbouw, scheepvaart, verkeer, bouw en industrie.

Voor de landbouw wordt gewerkt aan een stikstofregistratiesysteem, het verreken van stikstofuitstoot met ontwikkelingen buiten het bedrijf, het verleasen van stikstof uitstootrechten en een opkoopregeling voor boeren die er mee op willen houden.

De eerder afgesproken stikstofregels voor de boeren worden mogelijk bijgesteld aan de hand van geconstateerde knelpunten, onduidelijkheden en leemten.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter