Nieuws
Aardgasvrije wijken bekend

B&W willen nog dit jaar bekend maken in welke volgorde wijken aardgasvrij gemaakt gaan worden. Voor dat aardgasvrij maken zelf wordt minimaal tien jaar uitgetrokken. Dat heeft de gemeente bekend gemaakt in een informatiebrief over de energietransitie.

Welke wijk als eerste aan de beurt is staan nog niet vast. De wijkvolgorde hangt volgens de gemeente af van zaken als rioolwerk, nieuwbouw, noodzaak gasleidingen te vervangen, bouwjaar woningen, type woningen.

De tien jaars termijn is langer dan het kabinet voor de operatie uittrekt. B&W vinden het echter belangrijk inwoners voldoende tijd te geven. Bovendien kunnen eigenaren bij verbouwingen en verhuizingen al beslissen van het gas af te gaan. Nieuwbouw wordt sowieso aardgasloos.

De gemeente zet in op begeleiding van het proces. Er zal door de gemeente verder niets ‘geregeld’ worden. Wel is er de mogelijkheid van subsidie of leningen tegen lage rente.

Voor bestaande wijken ziet de gemeente weinig in warmtenetwerken. Die netwerken liggen er nu niet, ze zijn duur om aan te leggen, vaste lasten zijn hoog, warmtetarieven zijn laag, er is ondergronds veel ruimte nodig, aanleg is ingrijpend en aansluiting kan niet verplicht worden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter