Onlangs nam de gemeenteraad een voorstel van D66 over waarin werd gesteld dat gevaarlijke objecten minstens 2,5 meter boven stoep of fietspad moeten hangen. In de praktijk zal het daarbij meestal om boomtakken gaan. Voor de openbare ruimte is stadsbeheer verantwoordelijk, maar wat gebeurt er met takken aan bomen die op particuliere grond staan?

Volgens een woordvoerster van B&W verandert de aanpak van de dienst handhaving niet door het besluit van de gemeenteraad. Per geval wordt bekeken of men in actie moet komen. Besluit de dienst tot actie dan zijn er twee mogelijkheden: een strafsanctie opgelegd, ofwel een herstelsanctie.

‘Over het algemeen kiezen wij in deze situaties voor een herstelsanctie, omdat we de gevaarlijke situatie willen stoppen’, aldus de woordvoerster. ‘De herstelsanctie kan bestaan uit een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang’.

‘Bij bestuursdwang geeft de gemeente opdracht om de werkzaamheden uit te voeren en verhaalt daarna de kosten op de overtreder. Bij een last onder dwangsom verbeurt de overtreder een dwangsom als hij niet aan de last voldoet. Dat kan een bedrag ineens zijn, maar ook een bedrag per tijdsperiode dat niet aan de last wordt voldaan’.

‘De hoogte van de dwangsom wordt per geval bepaald. De dwangsom moet proportioneel zijn, maar moet wel van die omvang zijn dat de overtreder wordt aangezet om aan de overtreding een einde te maken. Als een strafsanctie wordt ingezet dan zal de handhaver een zogenoemd tikverbaal opmaken. Dat wil zeggen dat het feitenboekje van het Openbaar Ministerie voor deze overtreding geen bedrag noemt. Van de overtreding wordt in dat geval een proces-verbaal opgemaakt dat wordt ingestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie zal de overtreder in dat geval een schikkingsvoorstel doen’. (illustratieve foto Oog op Blaricum)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter