Een nieuwe Groentip van Stadsbeheer: ,,Zijn de hoveniers van Stadsbeheer nou gek geworden? Wat is er aan de hand bij jullie voor de deur? Normaal gesproken worden alle onkruiden tussen de heesters weg geschoffeld, maar nu is te zien dat de hoveniers soms plekken met onkruiden laten staan. Dit ‘ecologische beheer’ heeft vele voordelen en niet alleen voor biodiversiteit. Want sommige onkruiden kun je eten!

Deze tweejarige inheemse plant Look-zonder-look kom je tegen op plekken waar ze een beetje beschermd staat. In dit geval in de beschutting van de omringende heesters. Ook zijn ze vaak te vinden in de nabijheid van een haag. Misschien staat ze zelfs wel in je eigen tuin….

In de prehistorie werd de plant al gebruikt als smaakmaker voor het eten. Bij archeologische opgravingen heeft men resten van Alliaria petiolata in kleipotten gevonden de kleipotten zijn gedateerd op 6100 v Chr. Vroeger kon je Look-zonder-look standaard in de moestuin vinden nu is dit kruid in de vergetelheid geraakt. Dat is natuurlijk jammer. Het is een mooi uitstapje om er met de kinderen even uit te zijn in je eigen buurt. Wanneer je onzeker bent of je wel de juiste plant hebt gevonden is er een wel heel gemakkelijke manier om zeker van je zaak te zijn als het om determinatie gaat. Kneus het blad en de knoflookgeur komt je tegemoet. Ga maar eens surfen op Internet naar recepten je komt er zat tegen.

Ben je fan van het Oranje Tipje of het Klein geaderd witje dan moet je niet alles voor jezelf plukken want Look-zonder-look is de waardplant voor deze soorten. Zo zie je maar onkruid is een opinie.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter