Nieuws
Bezwaren tegen plannen Schakenbosch afgewezen

B&W zien geen aanleiding de plannen voor landgoed Schakenbosch in Leidschendam te wijzigen. Dat blijkt uit de reactie op vijftien bezwaren die tegen het ontwerp-bestemmingsplan waren ingediend. Op Schakenbosch moeten onder andere 325 woningen komen. Daarvan moet tien procent goedkoop zijn of hoogstens een huur kennen van 1000 euro.

In de bezwaren kwamen vijf thema’s naar voren: het park gaat verloren door de woningbouw; het woon- en leefklimaat wordt aangetast; de effecten van andere plannen in de buurt zijn niet meegewogen; er is geen toets geweest inzake de milieueffecten van het plan; onderzoeken zijn gedaan door een bedrijf dat gelieerd is aan de initiatiefnemers en dus niet onafhankelijk.

B&W stellen in een reactie dat de plannen passen in kaders die eerder door de gemeenteraad zijn bepaald. Er vindt geen aantasting van woon- en leefklimaat plaats, dat is onderzocht. Ook de effecten van andere plannen zijn bekeken.

Een onderzoek naar milieueffecten is duur en tijdrovend. Bovendien worden dit soort onderzoeken alleen gedaan bij veel grotere projecten. Er zijn bovendien wel omgevingsonderzoeken beschikbaar.

Dat een initiatiefnemer een relatie heeft met onderzoekers is normaal, aldus B&W. Alle stukken zijn getoetst door adviseurs van de gemeente. Bovendien moet ook de gemeenteraad erover oordelen.

B&W stellen dat Schakenbosch geen cultuur-historische waarde heeft en ook niet is aangemerkt tot beschermd stads- of dorpsgezicht. Het landgoed is ook nooit als openbaar park bestempeld.

Van Schakenbosch (30 hectare) wordt 8,5 procent bebouwd. Er ligt weliswaar een petitie Behoud Schakenbosch, doch die is maar getekend door 3 procent van de Leidschendamse bevolking (630 mensen)

Volgens B&W moet de gemeenteraad op 12 mei beslissen. Daarna liggen de plannen nog zes weken ter inzage. Wie er dan nog bezwaar tegen heeft kan naar de Raad van State stappen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter