Nieuws
Coronacrisis raakt financiën gemeente

De coronacrisis raakt de financiën van de gemeente. B&W zien daarom af van het voorstellen van nieuw beleid of het intensiveren van bestaand beleid. Het begrotingssaldo biedt ook weinig tot geen ruimte voor nieuwe blijvende uitgaven.

Dat heeft wethouder Jan-Willem Rouwendal (financiën) de gemeenteraad bericht. De financiële positie van de gemeente is dit jaar ‘onzeker’ geworden. De 140 miljoen euro die de gemeente heeft ontvangen door de verkoop van Eneco-aandelen wordt voorlopig in de algemene reserve gestopt.

De jaarrekening 2019 wil Rouwendal wel nog op tijd presenteren maar of dat haalbaar is betwijfelt hij. Het stuk zou begin juli in de gemeenteraad besproken moeten worden.

Een eerste tussenrapportage over het verloop van de begroting 2020 komt er niet. In plaats daarvan komt er een brief aan de gemeenteraad over de financiële risico’s dit jaar, en ontwikkelingen die financiële gevolgen hebben.

De zogenoemde Kadernota, die het financiële kader aangeeft voor de begroting 2021 en de drie daarop volgende jaren, komt er ook niet. In plaats daarvan komt er ook een brief met ‘financiële waterstanden’ en een beschrijving van de financiële reserves van de gemeente.

B&W gaan met het provinciaal bestuur (toezichthouder gemeentefinanciën) bespreken hoe te handelen met de nadelige financiële effecten van de coronacrisis op het saldo van de gemeentelijke begroting.

In het najaar wil Rouwendal met de gemeenteraad de financiële effecten van de coronacrisis voor 2021 en latere jaren bespreken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter