B&W kunnen vijf miljoen euro gaan besteden aan lokale maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De fractievoorzitters van de zeven partijen in de gemeenteraad hebben daar gisteravond na een debat van bijna 3,5 uur unaniem groen licht voor gegeven. Bij de start van de vergadering werd een minuut stilte in acht genomen voor de inwoners die aan het coronavirus zijn overleden.

Burgemeester Klaas Tigelaar benadrukte dat B&W met de maatregelen de samenleving in al haar facetten overeind willen houden, ,,ervoor zorgen dat niemand omvalt.” Dat wordt, ondanks de hulp, wel ,,heel moeilijk.”

Of de vijf miljoen euro voldoende is zei de burgemeester niet te weten. ,,Het gaat om een inschatting op dit moment.” Bij de besteding zal maatwerk geleverd worden. Er wordt ook niet meer hulp gegeven dan nodig is. Mocht de vijf miljoen euro te weinig blijken dan zullen B&W de gemeenteraad om meer geld vragen.

De gemeenteraad zal periodiek geïnformeerd worden over de besteding van de vijf miljoen. Na afloop van de steunperiode – voorlopig op zes maanden bepaald – zal er ook verantwoording worden afgelegd aan de gemeenteraad.

Volgens de burgemeester zal het opschorten van het betalen  van huur aan de gemeente door verenigingen, instellingen en maatschappelijke organisaties in de praktijk vrijwel altijd neer komen op kwijtschelding.

De burgemeester onthulde dat er vastgoedeigenaren zijn die al afwijzend hebben gereageerd op het pleidooi om coulant te zijn bij huurbetalingen in deze crisistijd. Zij claimen daarbij zelf in problemen te zitten. ,,Helaas kunnen wij niets afdwingen. We kunnen de particuliere huurschuld ook niet overnemen.”

Tigelaar zei zich ,,enorm grote zorgen” te maken over het midden- en kleinbedrijf in de gemeente. ,,Er dreigen heel veel zaken om te vallen”, zo gaf hij aan.

Binnen het gemeentelijk apparaat ,,piept en kraakt het”, aldus Tigelaar. Om snel hulp te kunnen leveren zullen er extra mensen ingehuurd moeten worden. De werkloosheid onder inwoners stijgt nu al en daarmee ook het beroep op de bijstand.

In de zorg zijn er vooralsnog geen problemen. Regionaal is er een pool van nu 1200 mensen die hebben aangegeven in deze crisistijd terug in de zorg te willen gaan werken, stelde de burgemeester.

Wethouder Jan-Willem Rouwendal (financiën) gaf aan dat de effecten van de crisis op de begroting van de gemeente, ook in de verdere toekomst, heel groot zullen zijn. Door de verwachte economische recessie als gevolg van de coronacrisis krijgt de gemeente straks bijvoorbeeld minder geld van het rijk. Ander voorbeeld: door de crisis keert de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) nu geen dividend aan de gemeente uit.

OVERIG CORONANIEUWS

Woejbus 47 rijdt voorlopig niet meer. Wanneer de bus, die rijdt tussen Leidschendam-Zuid, Damplein, WZH Schoorwijck, Gemeentehuis, winkelcentrum Leidsenhage, ziekenhuis Antoniushove, Prinsenhof en Duivenvoorde, weer gaat rijden is onbekend.

Het aantal inwoners van Leidschendam-Voorburg dat in het ziekenhuis ligt met het coronavirus is op 16 blijven staan.

De Fietsersbond en andere soortgelijke organisaties roepen fietsers op drukke routes te vermijden, bij het fietsen ruime afstand te houden en dicht bij huis te blijven. Wielrenners en mountainbikers worden opgeroepen niet in groepen maar alleen te gaan toeren.

De toeristische sector verwacht alleen dit Paasweekeinde al een omzetverlies van ongeveer 800 miljoen euro vanwege de coronacrisis.

De HTM vraagt inwoners van de Haagse regio om met de Paasdagen geen gebruik te maken van tram of bus als dat niet noodzakelijk is. Met het in acht nemen van de 1,5 meter afstand en een aangepaste dienstregeling is de huidige capaciteit van tram of bus onvoldoende om meer reizigers veilig te vervoeren. Het afstand houden van elkaar kan niet in te volle trams of bussen. HTM vraagt reizigers daarom alleen gebruik te maken van tram of bus als dat noodzakelijk is, een reis uit te stellen, of gebruik te maken van een ander vervoermiddel als bijvoorbeeld een (deel) fiets als men toch op pad moet.

Brug- en sluisregeling aangepast: Varen mag, maar als het niet hoeft, blijf dan thuis. Ook op het water gelden de maatregelen van het RIVM. Op zaterdag bedient de Provincie Zuid-Holland de bruggen en Sluis in onze gemeente op aangepaste tijden, van 9:00 tot 13:00 uur. Op zondag en maandag worden ze niet bediend. Op vrijdag geldt de normale regeling. Dit is een gevolg van de verlenging van de winterbedieningstijden.

Laptop over? Maak er een ander blij mee. De coronacrisis heeft heel veel gevolgen. Alle kinderen volgen nu thuisonderwijs. Ouderen mogen de deur niet meer uit. Juist nu is er behoefte aan online contact. Maar niet iedereen kan een laptop of tablet betalen. Heeft u een laptop of tablet over? Inclusief lader? Maak er dan een ander blij mee en doneer het aan iemand die het nodig heeft.  Woej en Sport en Welzijn zorgen  er samen voor dat het goed terecht komt. Uiteraard wordt uw laptop of tablet eerst leeggemaakt. En wanneer nodig gerepareerd. Wilt u meehelpen? Neem dan contact op via 06 – 8396 8490.

Premier Mark Rutte heeft laten weten dat 1,5 meter afstand tot elkaar houden het ‘nieuwe normaal’ wordt. Versoepeling van coronamaatregelen is volgens hem pas mogelijk als één iemand met corona niet meer dan één andere persoon kan besmetten (en dat over langere tijd blijkt zo te zijn); het aantal bedden op intensive care weer terug kan naar het oude niveau (1150) en er op grote schaal bron- en contactonderzoek mogelijk is door meer mensen te testen en te gaan werken met een app die aangeeft waar iemand is en met wie er contact is. Koning Willem Alexander heeft Nederlanders in zijn Paasboodschap opgeroepen vol te houden.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter