Vier jaar na de opening van het nieuwe zwembad De Fluit in Leidschendam moeten de vloertegels in het kleedkamergebied vervangen worden. De kosten belopen dik 181.000 euro waarvan de gemeente 133.500 euro moet betalen. Dat heeft wethouder Nadine Stemerdink de gemeenteraad bericht.

‘In zwembad de Fluit doen zich, vergeleken met andere zwembaden, relatief veel ongevallen voor als gevolg van uitglijden’, aldus de wethouder. ‘In de afgelopen periode zijn zeven zwembadbezoekers zodanig uitgegleden dat zij eerste hulp nodig hadden. Daarvan hebben drie bezoekers een officiële klacht ingediend. Door de exploitant van het zwembad, Sportfondsen, worden wekelijks veelvuldig valpartijen geconstateerd, maar deze worden niet altijd geregistreerd’.

‘Ondanks dat de tegels voldoen aan de normen voor gebruik in zwembaden, worden de valpartijen veroorzaakt door de gladheid van de tegels in het kleedkamergebied. Parallel daaraan laat 30 procent van de tegels in het kleedkamergebied los door ondeugdelijk werk van de BAM (bouwer, red.). Dit levert in het zwembad een gevaarlijke en onhygiënische situatie op’.

Samen met de exploitant van het bad, Sportfondsen en BAM is gekeken naar oplossingen. Zo is het schoonmaakregime aangepast, is er een extra lijngoot aangebracht en hebben de tegels speciale behandelingen gehad om ze stroever te maken. Daarnaast heeft Sportfondsen rubber matten in de gangen gelegd om uitglijden te voorkomen en de losgelaten tegelvloer te bedekken.

‘Al deze maatregelen bieden echter geen structurele oplossing. De enige maatregel die een directe oplossing biedt is een complete vervanging van de vloertegels. Om een betere stroefheid te bereiken, wordt ervoor gekozen om de tegels in het ‘natte voeten-gebied’ te vervangen voor een kleinere tegel. Bovendien wordt gekozen voor een tegel met een hogere antislipwaarde. De kleinere tegel heeft als voordeel dat meer grip ontstaat door het grotere aantal voegen. Door de hogere antislipwaarde wordt de kans op uitglijden aanzienlijk verkleind’, meldt Stemerdink.

De BAM kan niet aansprakelijk worden gesteld. Die heeft het zwembad gebouwd conform programma van eisen en bestek. Er kan niet worden aangetoond dat de overige 70 procent van de tegels in de toekomst loslaten en de gebruikte tegels, ondanks de certificering, niet voldoen. De wethouder: ‘Wel heeft De BAM toegegeven dat er ondeugdelijk werk is geleverd en neemt de verantwoordelijkheid om dit op te lossen. De gemeente en de BAM hebben afgesproken dat de BAM 30 procent van de kosten voor haar rekening neemt’.

Voor de uitvoering van de werkzaamheden dient het zwembad geruime tijd te worden gesloten. Vanwege de coronacrisis is het zwembad op dit moment dicht. Daar kan gebruik van gemaakt worden door de werken nu de starten. Dat scheelt ook in de kosten (die oplopen in de tijd) en het kost Sportfondsen geen omzet. De gemeenteraad wordt later dit jaar verteld hoe de extra uitgave binnen de begroting wordt gedekt. (foto Geelen Beton)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter