Nieuws
Avalex: minder afval ophalen en betalen

Minder vaak ophalen van afval; gaan betalen voor ophaal van grofvuil. Dit zijn enkele van de maatregelen die afvalbedrijf Avalex heeft bedacht om de kosten te drukken. De aangesloten gemeenten, waaronder Leidschendam-Voorburg, moeten er nog over beslissen.

Avalex voorziet in 2021 en latere jaren een stijging van kosten en een daling van opbrengsten. Het bedrijf spreekt over een gat van 3 miljoen euro dat gedicht moet worden. De wethouders in het Avalex-bestuur, waaronder Astrid van Eekelen, hebben laten weten het ‘niet wenselijk’ te vinden het bedrag door de inwoners, middels een hogere afvalstoffenheffing, te laten opbrengen.

Avalex noemt als maatregelen:

– 1 keer per drie weken ophalen restafval in plaats van eens in de twee weken,

– GFT acht maanden 1 keer per week ophalen, 4 maanden om de twee weken,

– stopzetten van speciale zomerophaal GFT (eens per week),

– restafval eens per maand ophalen,

– betalen voor ophalen grof vuil,

– betalen voor het afleveren van meer dan 100 kilo afval per jaar bij afvalstations,

– niet meer thuis ophalen van huishoudelijke apparaten, metaal alsmede geluid- en beeldelektronica,

– inzamelen oud papier en karton niet meer door verenigingen maar door Avalex.

De besparingen liggen voor Leidschendam-Voorburg op minimaal 63.000 euro en maximaal 871.000 euro per jaar, afhankelijk van de te kiezen maatregel of maatregelen.

Avalex werkt nu met een begroting van zo’n 40 miljoen euro per jaar, grotendeels bekostigd door de gemeenten. In 2024 zal het bedrijf 44,6 miljoen euro nodig hebben. De bijdrage van Leidschendam-Voorburg stijgt van dik negen miljoen euro nu naar 10,5 miljoen euro in 2024.

Volgens Avalex zijn de prijzen voor papier en textiel met 50 procent gezakt. Ook de opbrengsten uit PMD vallen lager uit. Met ingang van 2022 moet Avalex een nieuw contract sluiten voor de verwerking van restafval. Dat zal duurder worden dan het huidige. De verwerkingskosten voor afval uit Leidschendam-Voorburg stijgen met 40 procent gemeten over de periode 2021-2024.

In de begroting 2021 is al rekening gehouden met een bezuiniging van 0,5 miljoen euro en een daling van de hoeveelheid restafval met tien procent ten opzichte van 2019. Avalex zelf wil de routes die men rijdt nog verder verbeteren, starten met het van de zijkant beladen van auto’s, het pasjessysteem voor ondergrondse containers afschaffen en kritisch kijken naar de eigen huisvesting.

Over 2019 boekte de onderneming een winst van 88.000 euro.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter