De basisscholen gaan op 11 mei weer open. Het is wel de bedoeling dat het aantal lesuren wordt gehalveerd. Hoe dat vorm gegeven wordt is een zaak van de schooldirecties en – besturen zelf. Tegelijk gaan de kinderopvang, buitenschoolse opvang, kinderdagverblijven en gastouders weer volledig draaien. Dat geldt ook voor het speciaal onderwijs. Leerkrachten en personeel worden getest op het coronavirus.

Dat heeft het kabinet besloten. Er is voor de basisscholen gekozen omdat de jonge kinderen het minste coronarisico lopen. De halvering van de lesuren moet ‘ruimte’ binnen de scholen scheppen aangezien het houden van 1,5 meter afstand voor de kinderen ‘niet realistisch’ is. Door heropening  van de scholen worden ouders, mede door heropening van de opvang, ontlast.

Het voortgezet onderwijs blijft nog dicht maar moet zich gaan voorbereiden op het weer open gaan op 2 juni mits de onderlinge afstand tot elkaar bij de leerlingen 1,5 meter is.

Kinderen tussen 0 en 12 jaar mogen in teams weer gaan trainen en onderlinge potjes spelen. De jeugd van 12-18 jaar mag georganiseerd gaan sporten mits men 1,5 meter van elkaar blijft. Bij onderlinge wedstrijdjes mag geen publiek komen; douchen moet men thuis doen. De gemeenten moeten het sporten samen met de sportclubs gaan regelen.

Evenementen blijven tot 1 september verboden. Dat geldt ook voor het betaalde voetbal zelfs als dit zonder publiek gespeeld zou worden. De KNVB heeft meteen laten weten dat de competitie 2019-2020 niet wordt hervat. Later deze week wordt bekend hoe het gaat met kampioenschappen, promotie en degradatie alsmede plaatsing voor Champions- en Europa League. De hockeycompetitie stopt ook, de tenniscompetitie gaat vooralsnog na dit najaar.

Alle overige maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan, en die op 28 april zouden aflopen, blijven tot 22 mei van kracht. In de week daaraan voorafgaande beslist het kabinet over nadere stappen. Dat betekent dus dat het uitoefenen van contactberoepen – zoals de kapper – verboden blijven. Ook de horeca moet de deuren gesloten houden.

Bezoek  in verpleeghuizen blijft eveneens verboden. Daar stijgt het aantal besmettingen nog steeds. Voor kwetsbare ouderen die thuis zitten wil het kabinet dat er één of twee vaste mantelzorgers voor hen worden aangewezen. Zeventig plussers zouden ook één of twee bezoekers moeten kunnen gaan ontvangen.

Volgens het kabinet zijn de versoepelingen in het onderwijs en de sport ‘het maximale van wat nu kan’. ,,We zijn net over de top van de piek heen”, aldus premier Mark Rutte. ,,De cijfers zijn hoopgevend.” Volgens de premier moeten we echter voorzichtig blijven om een tweede golf van het virus te voorkomen. ,,We staan aan het prille begin van de weg terug. Dit zijn de maatregelen die het minste risico opleveren.”

Rutte gaf aan dat de versoepelingen meteen worden teruggedraaid als blijkt dat het aantal besmettingen weer gaat stijgen. Voor mensen die vakantieplannen willen maken voor de zomer had de eerste minister geen advies. ,,Wij kijken twee tot drie weken vooruit, maar ik maak zelf geen plannen voor de zomer.”

CORONA ZORGLOCATIE

Het omliggende terrein van het Cars Jeans Stadion wordt dankzij de belangeloze inzet van burgerinitiatief DoneerEenDorp en ADO Den Haag ingericht met 50 portocabins. Eind deze week start de bouw van een tijdelijke corona-zorglocatie voor dak- en thuislozen. Om te kunnen voldoen aan de richtlijnen van het RIVM en GGD en zo verdere besmetting te voorkomen, is het van belang dat er opvang is, voor zowel onbesmette, als voor (vermoedelijk) besmette dak- en thuislozen om in ‘vervangende thuisisolatie’ uit te zieken.

Voor Haagse dak- en thuislozen is het niet mogelijk om aan alle RIVM-maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus te voldoen. Zo kunnen zij niet thuisblijven bij ziekteverschijnselen. Wie geen huis heeft, kan niet thuisblijven. Mensen zonder dak boven hun hoofd die ziek zijn, maar geen extra verzorging of verpleging nodig hebben, kunnen dankzij de plaatsing van de portocabins op het parkeerterrein van het stadion tijdelijk worden opgevangen. Zieke dak- en thuislozen verblijven op de tijdelijke corona-zorglocatie zolang dat volgens de RIVM-richtlijnen noodzakelijk is. Zodra de patiënten hersteld zijn, worden zij overgeplaatst naar de noodopvang.

De Kessler Stichting zorgt, in samenwerking met GGD Haaglanden en HWW-zorg, 24 uur per dag voor personele bezetting, verpleegkundige hulp en begeleiding. Zij komen te werken in een veilige werkomgeving en beschikken over de nodige beschermingsmiddelen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter