Nieuws
Openbaar vervoer: 20 miljoen verlies per maand

De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat het aantal reizigers in het openbaar vervoer met 80 tot 95 procent is gedaald. De dienstregelingen zijn met de helft ingekrompen. Dat heeft de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) bekend gemaakt. RET Rotterdam, HTM Den Haag en EBS (regionaal vervoer) hebben nu samen per maand 20 miljoen euro aan inkomsten minder.

De vervoerders bekijken nu met MRDH wat te doen als het rijk de coronamaatregelen versoepelt en het ritaanbod weer uitgebreid moet worden. Dat betekent ‘een grote uitdaging’, aldus MRDH, ‘gegeven de verwachting dat de 1,5 meter afstand-maatregel waarschijnlijk voor langere tijd gehandhaafd zal moeten blijven’.

Het ‘gat’ dat ontstaat door de mindere inkomsten van RET Rotterdam, HTM Den Haag en EBS zal gedicht moeten worden door kostenbesparing bij de vervoerders; aanspraak op het noodfonds en aanvullende maatregelen van het Rijk; instrumentarium van de MRDH.

MRDH heeft al besloten de subsidie voor de vervoerders die normaliter per maand wordt uitbetaald, nu ineens voor de hele rest van het jaar uit te keren. Daarnaast wordt bekeken of vervoerders meer geld mogen lenen en/of het aflossen van lopende leningen uitgesteld kan worden.

Feit is dat de huidige verliezen na de coronacrisis niet kunnen worden gecompenseerd. Reizigers gaan niet twee keer betalen. ‘De wijze waarop de uiteindelijk geleden verliezen van onze vervoerbedrijven worden opgevangen wordt op een later moment bepaald in nauw overleg met het Rijk, DOVA (het samenwerkingsverband van decentrale OV-autoriteiten) en de vervoerbedrijven’, aldus MRDH.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter