Nieuws
Hondenbelasting bij hoogste van Nederland

De hondenbelasting in Leidschendam-Voorburg behoort tot de hoogste in Nederland. In maar negen gemeenten moeten inwoners nog meer voor hun viervoeter betalen. Dat blijkt uit de Atlas van de lokale lasten 2020 die het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) heeft gepubliceerd.

D66-fractieleider in de gemeenteraad, Jacco van Maldegem, heeft de Atlas aangegrepen om vragen aan B&W te stellen. Dat deed hij ook al eerder. Toen gaf wethouder Jan-Willem Rouwendal aan niet te weten hoe hoog de hondenbelasting elders was.

De hondenbelasting in Leidschendam-Voorburg is op 1 januari met 34 procent omhoog gegaan. Daarmee verwezen B&W onder andere naar omliggende gemeenten waar die belasting hoger was dan hier.

Van Maldegem wil nu van B&W weten of de informatie van COELO wordt onderschreven. Zo ja dan vraagt hij zich af of B&W niet zijn geschrokken van de uitkomst inzake de hondenbelasting. Zo niet, dan wil het raadslid weten waarom de hondenbelasting zo is verhoogd.

‘Is het college van B&W van mening dat honden onwenselijk zijn in de gemeente Leidschendam-Voorburg? Zo ja, waarom? De hondenbelasting is de enige belasting op het bezit van huisdieren en de opbrengst hoeft de gemeente niet te besteden aan uitgaven die gerelateerd zijn aan honden binnen de gemeente. In hoeverre is het college het eens met de gedachte van de D66-fractie dat de hondenbelasting een oneerlijke en inefficiënte belasting is?’

‘Heeft het college al ideeën hoe hoog de hondenbelasting zal worden in het begrotingsvoorstel voor 2021 dat het college na de zomer aan de gemeenteraad zal sturen Zo ja, kan het college een indicatie geven van de rekening die hondenbezitters volgend jaar kunnen verwachten?’

‘In welke mate heeft het college ideeën gehad tijdens deze collegeperiode om de hondenbelasting af te schaffen? Hoe groot is de kans dat het college in de komende twee jaar het idee krijgt om de hondenbelasting als aparte belasting af te schaffen?’

,,Hondenbezitters hoeven wat D66 betreft niet de financiële problemen van het college op te lossen’’, aldus Van Maldegem. Naar het idee van de D66-fractie gebruikt het college hondenbezitters als makkelijke bron van inkomsten om de financiële gaten te dichten die het college zelf mede veroorzaakt.

Steeds meer gemeente schaffen de inefficiënte hondenbelasting af. Het is een belasting is die relatief weinig opbrengt, en relatief duur is om te innen. Slechts de helft (54 procent) van de 355 gemeenten stuurt hondenbezitters jaarlijks nog een rekening.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter