Nieuws
Eneco-geld voor coronacrisis

B&W ontkomen er niet aan om de 140 miljoen euro die men heeft ontvangen uit de verkoop van aandelen in energiebedrijf Eneco, te gebruiken om de effecten van de coronacrisis op te vangen. Tot nu toe was het de bedoeling het geld in te zetten voor ‘zaken waar we als gemeente langere tijd van profiteren’.

B&W hebben eerder vijf miljoen euro uitgetrokken voor maatregelen die de effecten van de coronacrisis op de lokale samenleving moeten verzachten. Een verdere verhoging van dat bedrag werd, indien nodig, ook in het vooruitzicht gesteld.

De vijf miljoen is gehaald uit de algemene reserves van de gemeente. Die stonden eind 2019 op 44 miljoen euro. Uit die reserves moest echter ook nog het tekort op de begroting 2020 van 6,6 miljoen euro gedekt worden. Inclusief de coronamaatregelen komen de reserves dan rond 30 miljoen euro uit.

Een verdere aantasting van de reserves zal nodig zijn omdat het tekort op de gemeentelijke begroting dit jaar door de coronacrisis verder zal stijgen. Bovendien valt te voorzien dat de voorspelde tekorten in de komende jaren ook hoger gaan uitvallen.

Verantwoordelijk wethouder Jan-Willem Rouwendal heeft eerder laten weten het Enecogeld niet te willen gebruiken voor structurele (blijvende) uitgaven aangezien het éénmalig verkregen geld betreft. De gehele gemeentelijke begroting beloopt dit jaar 285 miljoen euro.

De gemeente Den Haag kijkt inmiddels ook naar de Enecogelden om de effecten van de coronamaatregelen op te kunnen vangen. Den Haag ontving 600 miljoen euro van Eneco. De gemeente heeft een begroting van 2,8 miljard euro en reserves van ongeveer 50 miljoen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter